Comunicare in mediile electronice

Trimis la data: 2010-08-03
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 140
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alin Bursucescu
Dimensiune: 2483kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1.1. Structura discursului public
In cadrul unui discurs public - scris sau vorbit -, un bun control al structurii acestuia ajuta vorbitorul sa isi urmareasca ideea centrala si modul in care urmeaza sa o sustina. In acelasi timp, auditorii vor intelege mai usor ideile prezentate, discursul avand astfel sanse mai mari de a fi convingator. Vom prezenta cateva indicii despre modul in care se construieste strucura un discurs si despre elementele de baza care o compun.

Cursuri similare:

Orice discurs se compune din trei parti principale: introducerea, cuprinsul,concluzia.
a. Introducerea
Este partea de inceput a unui discurs si trebuie sa traseze linia de desfasurare a discursului, continand ca elemente principale
Salutul Prezentarea personala (numele si prenumele)
Enuntarea temei.Prezentarea ideii centrale a discursului (si a argumentelor).

Explicarea termenilor care urmeaza a fi folositi (definitii) - daca este
necesar Enuntarea temei, a ideii principale si a argumentelor inca din inceputul discursului este necesara pentru a putea oferi publicului o imagine despre intregul continut. In mod similar, definirea termenilor specifici asigura vorbitorul ca in timpul discursului nu vor aparea termeni care sa ridice probleme publicului.

Explicatiile devin necesare atunci cand se folosesc termeni tehnici,
neologisme sau concepte specifice anumitor domenii de activitate cum ar fi:medicina, relatiile publice, tehnica de calcul etc.
Scopul principal al introducerii este de a capta atentia publicului. De
asemenea, se urmareste si atragerea simpatiei ("captatio benevolentia") din partea acestuia. De aceea se pot folosi, mai ales de catre vorbitorii experimentati, glume sau lucruri menite sa creeze simpatie.

b. Cuprinsul
Comunicare in medii electronice
Este partea discursului in care se prezinta argumentele si se aduc dovezi in
sprijinul acestora. Pe parcursul acestei sectiuni trebuie urmarite:
Dezvoltarea ideii centrale
Dezvoltarea argumentelor
premisa
rationament
concluzie

Exemple (dovezi) care sa sustina argumentele
Pentru a nu se pierde atentia publicului, pe parcursul prezentarii
argumentelor trebuie evitata monotonia. Din acest motiv inaintea introducerii punctelor cheie ale discursului se folosesc tehnici de captare a atentiei.

c. Concluzia
Este partea finala si trebuie sa ofere o privire de ansamblu asupra discursului.In cadrul ei, in masura timpului ramas, trebuie urmarite pe scurt: Explicarea eventualelor neclaritati aparute de-a lungul discursului (daca au o importanta majora in sustinerea ideii principale)
Accentuarea punctelor puternice ale discursului
Privire de ansamblu asupra intregului discurs

Explicarea eventualelor neclaritati din timpul discursului este importanta mai ales cand acestea au un rol cheie in intelegerea argumentelor.Accentuarea punctelor puternice in finalul discursului ofera o garantie sporita asupra faptului ca acestea au fost retinute si ca vor conta in luarea deciziei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.