Comunicare interpersonala

Trimis la data: 2010-11-23
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Amalia Olariu
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Formele comunicarii tratate in capitolul anterior - lucrarile teoretice scrise sau expunerile, prezentarile si pledoariile orale - sunt mai degraba caracteristice pentru activitatea comunicationala desfasurata in cadrul unor institutii sau organizatii, adica intr-un cadru in care comunicare isi are relatiile fixate formal si variabil este doar continutul. Caracteristica acestei activitati comunicationale este faptul ca ea nu afecteaza cadrul institutional: intr-adevar, relatiile instituite ii servesc drept cadru al metacomunicarii, pe care de regula aceasta comunicare nu-l pune in discutie.

Cursuri similare:

Schimbarea radicala sau distrugerea acestor relatii care servesc de cadrul metacomunicational este de obicei consecinta unei reorganizari exterioare sau a unei revolutii ori revolte interioare. Desigur, conexiunea dintre continut si relatie in comunicare nu este suspendata nici in acest caz, dar ea este oricum mai putin dinamica. In schimb, in comunicarea interpersonala relatiile de comunicare devin raporturi intre persoane si sunt continuu licitate in jocul comunicarii.

Tipul de comunicare specific in relatiile interpersonale este conversatia.Formele traditionale ale comunicarii, cele care se petrec in cadru institutionalizat sau formalizat sunt cele pe care le-au studiat retorica si tehnicile oratoriei. Comunicarea interpersoanala este abordata abia dupa impunerea psihanalizei si este cel mai adesea consecinta directa a tehnicilor terapeutice de comunicare initiate de Milton Erickson. Cele mai cunoscute dintre ele sunt Analiza Tranzactionala a lui Eric Berne si Programarea Neuro-Lingvistica a lui John Grinder si Richard Bandler.

1. Conversatia - Forma tipica a comunicarii inter-personale
Conversatia pare un tip de comunicare atit de putin formala, atit de libera incat nu are nici o forma analizabila. Totusi cu tot proteismul si metamorfozele ei conversatia poate fi analizata atat la un prim nivel, dupa cum se va vedea imediat, cit si la niveluri mult mai profunde, asa cum o face Analiza Tranzactionala a lui Eric Berne.

1. Tipologia actantilor flecarelii sau cum se raporteaza oamenii la comunicarea conversationala.
Sa ne imaginam pauza unui congres in care participantii nu se cunosc personal, chiar daca intr-un fel sau altul comunica institutional si sa vedem ce se intampla. Putem cu usurinta descoperi urmatoarele tipologii:
a. "cel care sta in colt" este atit de inhibat incit nu va face niciodata primul pas; el asteapta sa fie interpelat;

b. "lupul singuratic" tace de asemenea dar nu pentru ca ii este frica de oameni, ci pentru ca nu vrea sa-si arate slabiciunile fata de altii;
c. "colectionarul" cauta in fiecare convorbire un folos concret;
d. "descoperitorul", care pare ca spune: "sunteti un tip interesant si numai aceasta ma intereseaza". Tot asa procedeaza si profesionistul relatiilor interpersonale!

2. Cum se incepe o conversatie:
- interesul prealabil pentru conversatie se poate constata observand manifestare non-verbala: daca se piaptana, isi aranjeaza hainele, se lasa surpins cind ne priveste etc.
- cei carora le este frica sa intre in vorba trebuie sa comunice cu strainii ca si cum ar fi prietena sau prietenul lor: pentru ca nu exista replici critice discutia este mai usoara decit cea cu familia.

Nu trebuie sa ai un comportament de asteptare (pe care eventualul partener il percepe inconstient fara a-i cunoaste semnificatia !), ci trebuie pur si simplu sa comunici.
- nu se incepe negativ, nici abrupt
- trebuie, pentru inceput, spus mai degraba ceva comun, decit foarte inteligent; referitor la: situatia data (ceva care sa implice reactia comuna similara a ambilor); la cealalta persoana (oamenilor le plac comentariile despre propria persoana) sau la noi insine (in ultimul rind, pentru ca rar incurajeaza un inceput de conversatie, cu exceptia unei autoironii care poate avea sansa sa ofere o deschidere conversaaiei).

Cheia succesului: pune-l pe celalalt in prim plan (cum va place ambientul, ce va aduce pentru dv. Congresul acesta etc.). Trebuie inceput incet, cu teme neutre, spre ex. despre ceea ce se bea sau maninca si cerute informatii concrete.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.