Comunicare manageriala

Trimis la data: 2010-05-29
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina Bucurenci
Dimensiune: 78kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.Conceptul de comunicare manageriala. Principalele abordari ale comunicarii
Comunicarea a fost definita ca un proces de transmitere si receptie a informatiilor, ideilor si opiniilor de la un individ la altul si de la un grup social la altul.In sens larg, prin comunicare intelegem A© schimbul de mesaje intre doua sau mai multe persoane, din cadrul unei organizatii, in vederea realizarii obiectivelor, sau mai simplist, un schimb de mesaje intre un emitent (E) si un receptor (R) A>>. Enriquez, propune o definitie, care depaseste simplul schimb de mesaje, si anume: A© proces prin care o sursa de informatii A influenteaza asupra receptorului de informatii B, intr-o maniera capabila sa provoace la acesta aparitia unor acte sau sentimente ce permit o regularizare a activitatilor lui B sau a grupului de care apartin A si B A>>.

Cursuri similare:

Mai exista o serie de alte definitii, dar indiferent de continutul lor, putem afirma ca, in conditiile actuale, importanta comunicarii a capatat o amploare extraordinara.Este mai mult decat evident ca toate activitatile organizate de oameni isi au izvorul in comunicare. Toate relatiile interumane reprezinta interactiuni comunicationale care includ o dimensiune simbolica. Fara transmiterea de simboluri care au atasate intelesuri, relationarea dintre oameni nu ar fi posibila. Insasi existenta, functionarea si organizarea societatii ar fi de neconceput in absenta comunicarii.

Existam unii pentru altii si interactionam unii cu altii in masura in care comunicam intre noi: transmitem si primim semnale, codificam si decodificam mesaje. A©In toate mediile se constientizeaza tot mai mult faptul ca o societate, o institutie sau o intreprindere se constituie si se mentin datorita si prin intermediul numeroaselor lor procese si retele de comunicare, care le dau coerenta. Lucrurile stau la fel pentru toate relatiile umane ... incepem a sesiza faptul ca actiunea comunicationala si actiunea organizationala depind reciproc una de altaA>>

In stiinta manageriala, comunicarea este cunoscuta ca o activitate principala a managerului, fiind considerata: "componenta de baza a functiei de coordonare" (T. Zorlentan).In cadrul unei organizatii, comunicarea constituie o metoda importanta pentru pastrarea coeziunii organizationale, motivarea angajatilor, reducerea fluctuatiei de personal si, implicit, atingerea obiectivelor organizationale. Pentru a obtine satisfactie, angajatii trebuie in primul rand sa se simta acceptati, iar acest lucru presupune un anumit nivel de informare.

Pentru organizatie, avantajul este acela ca angajatii informati pot sa gandeasca in stilul organizatiei, pot arata initiativa si pot fi implicati in procesul decizional. Colateral, este incurajata munca in echipa si, astfel, efortul depus de angajat poate creste, ca si gradul de responsabilizare.Din acest punct de vedere, comunicarea organizationala reprezinta fluxul de informatii din cadrul unei organizatii, care permite echipei interne sa performeze la cele mai inalte standarde.

Daca in relatiile personale, oamenii sunt din ce in ce mai deschisi fata de ceilalti pe masura ce capata mai multa incredere unii in altii, in context organizational, lucrurile se schimba, datorita, pe de o parte, faptului ca managerul detine puterea, iar pe de alta parte, faptului ca informatiile sunt distorsionate la trecerea lor prin canalele de comunicare.

Comunicarea in cadrul unei organizatii este determinata de satisfacerea mai multor nevoi organizationale si functionale, fara de care ar putea fi compromisa chiar existenta organizatiei insasi. Printre acestea se afla:functiile managementului nu pot fi operationalizate in lipsa comunicarii. Procesele de stabilire a obiectivelor, de realizare a concordantei cu structura organizatorica, de implicare a personalului, de armonizare a actiunilor cu obiectivele initiale si de eliminare a neconformitatilor se bazeaza pe primirea si transmiterea de mesaje;comunicarea stabileste si mentine relatiile dintre angajati;

Prin feed-back-ul realizat, comunicarea releva posibilitatile de imbunatatire a performantelor individuale si generale ale organizatiei;
-aflata la baza procesului de motivare, comunicarea face posibila identificarea, cunoasterea si utilizarea corecta a diferitelor categorii de nevoi si stimulente pentru orientarea comportamentului angajatilor spre performanta si satisfactii;

-contribuie la instaurarea relatiilor corecte si eficiente, de intelegere si acceptare reciproca intre sefi si subordonati, colegi, persoane din interiorul si exteriorul organizatiei.
Luand in considerare interconexiunile existente intre toate procesele care se desfasoara in cadrul unei organizatii, se poate afirma ca este imposibil de gasit un aspect al muncii managerului care sa nu implice comunicarea. Problema reala a comunicarii organizationale nu este daca managerii se angajeaza sau nu in acest proces, ci daca ei comunica bine sau satisfacator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.