Comunicare mediatizata

Trimis la data: 2009-01-20
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 45
Nota: 9.60 / 10
Downloads: 17
Autor: Lazar Marius
Dimensiune: 56kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunicarea este o notiune cu acceptiune larga si extensie deosebita, caci poate fi deopotriva umana, animala, vegetala, mecanica. Ceea ce este comun acestor procese, denumite comunicare, este faptul ca implica obligatoriu relatia dintre doua entitati. Datorita gamei sale largi de semnificatii, termenul de comunicare poate si este utilizat in biologie (comunicarea intre celule), in neurologie (comunicarea creierului cu alte organe), in informatica (comunicarea omului cu computerul) , in lingvistica (comunicarea prin vorbire ), in sociologie (comunicarea intre indivizi sau intre grupuri si societate), ca si in multe alte discipline.

Cursuri similare:

Cu o etimologie din latinescul communicare, comunicarea desemneaza acel proces de "a face in comun, a fi in relatie cu". In franceza, se pare ca termenul a aparut pentru prima data in secolul al XIV-lea, cu sensul de "comuniune, impartasire , participare " (sens regasit si in limba romana, datorita apropierii dintre comunicare si cuminecare, care semnifica impartasire ).

Incepand din secolele XVI - XVII, termenul devine sinonim cu "acces, trecere", o acceptiune legata de dezvoltarea mijloacelor de transport. In secolul al XIX-lea, datorita dezvoltarii mijloacelor moderne de comunicatie, intre care spre exemplu telegraful, se impune tot mai mult sensul de "transmitere" al acestei notiuni.

Abia in a doua jumatate a secolului XX, cuvantul se aplica asa numitelor mijloace de comunicare in masa, (mass-media) respectiv industriilor presei tiparite, ale cinematografului, radioului, televiziunii si, relativ recent, Internetului, conform unor autori.

Trebuie precizat faptul ca, desi intrata demult in uzul curent, sintagma mass-media (mass - de masa, media - totalitatea mijloacelor, suporturilor de comunicare) nu este corecta , in sensul ei strict.

Incepand din a doua jumatate a secolului XX si mai ales dupa anii 1960-1970, cand indeosebi "noul medium", televiziunea inregistra numeroase progrese tehnice si tehnologice si devenea mediumul cel mai consumat si mai atractiv, caracteristici pe care le detine si astazi, o serie de cercetatori ai fenomenului comunicarii mediatice au avut convingerea ca aveau de a face cu cu un fenomen "de masa", in sensul ca mesajele transmise pe aceste canale mediatice erau receptate si aveau efecte, aproape nediferentiate, asupra unui public extrem de larg, nediferentiat, omogen, prin urmare un public de masa.

Comunicarea de masa (mass communication in engleza) este "procesul prin care profesionistii comunicarii folosesc un suport tehnic pentru a difuza mesaje, intr-o maniera ampla, rapida si continua, cu scopul de a atinge o audienta larga", conform lui Remy Rieffel.

Caracteristicile acesteia sunt : emitatorii trebuie nu numai sa fie profesionisti ai comunicarii, ci si sa aiba acces privilegiat la informatie, sa dispuna de mijloace organizationale si econmice (organ de presa, canal de radio, de TV), de echipamente de comunicare (tipografii, camere video, studiouri etc.);

receptorii/audienta comunicarii de masa trebuie sa fie compusa dintr-un numa mare de receptori anonimi (de la cateva sute de milioane in sus), dispersati geografic (la nivel local, regional, national, international) iar circulatia mesajelor sa fie aleatorie.

Or, studii si cercetari din perioadele urmatoare, precum si cele contemporane, au evidentiat faptul ca, departe de a fi omogen, publicul diferitelor media (tipar, cinema, radio, tv) este constituit de fapt dintr-o serie de publicuri-tinta. Aceste publicuri, mai numeroase sau mai restranse, au diferite profile psiho-socio demografice, asteptari diferite de la comunicarea/mesajele media si in consecinta reactioneaza diferit la acestea.

Datorita traditiei deja instituite, desi inexacta, sintagma mass-media este in continuare utilizata, pentu a denumi o realitate extrem de complexa, in continua transformare.

Ca si altii, la randul sau Rieffel face observatia ca "notiunea de mass-media sau mijloace de comunicare in masa pare tot mai putin potrivita astazi pentru a intelege diversitatea suporturilor", deoarece e tot mai evident in ultimele decenii ca atat prea tiparita cat si cea audio-vizuala se adreseaza unor publicuri-tinta si nu unor publicuri de masa.

"Aceasta notiune, potrivita pentru anii 60-70, si-a pierdut puterea de atractie in fata gamei largi de instrumente de comunicare care folosesc electronica si informatica.", adauga el.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.