Comunicare nonverbala

Trimis la data: 2010-01-19
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adrain Raduc
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Informatia este codificata si transmisa printr-o diversitate de semne legate direct de postura, miscarea, gesturile, mimica, infatisarea partenerilor. Ingloband o diversitate de posibilitati, comunicarea nonverbala este astazi obiectul unor sustinute cercetari, menite sa-i aprofundeze mecanismele si functiile. Din punct de vedere ontogenetic, acest tip de comunicare prezinta o mare precocitate bazata, in egala masura, pe elemente innascute (comportamentele expresive primare ale afectelor si emotiilor) dar si pe structuri invatate, initial, intr-o maniera imitativa. Prezentam in continuare principalele categorii gestuale (5, pg.228-229).

Cursuri similare:

1.1. Expresorii sunt gesturi mimice sau corporale care insotesc o traire organica sau care au un halo afectiv (a rosi, a te crispa de durere, a tresari). Sunt importanti pentru ca transmit receptorilor, intr-o maniera neintentionata, informatii in legatura cu starea noastra generala (e.g. suntem in forma, ne simtim rau) sau de moment (e.g. o stare de uimire, jena).

Avand o puternica determinare biologica, au o semnificatie interculturala universala. Tristetea, dezgustul, amenintarea, nelinistea, graoza, triumful etc. se exprima aproximativ la fel la popoare diferite si indepartate geografic si cultural.
Sunt prezente primare in onotologia gestualitatii unii dintre acestia (e.g. surasul, incruntarea, surpriza, dezgustul), facilitand chiar de la nastere constructia relatiei de comunicare parinte-copil.
1.2. Regulatorii apar doar in prezenta partenerilor de discutie. Sunt acele miscari care permit, reglementeaza si mentin schimbul verbal dintre interlocutori.

Apropierea de partener, contactul vizual reciproc, postura de ascultare, de solicitare a cuvantului sau semnalele de modificare a ritmului si intensitatii "ofertelor" verbale sunt regulatori care sustin relatia de comunicare.1.3. Ilustratorii sunt miscarile care faciliteaza, sustin si completeaza exprimarea verbala. Fiind insusita prin invatare, aceasta categorie gestuala are, in parte, determinare in experienta sociala. Sub aspectul continutului, ilustratorii indica directia (sus, acolo, departe), dimensiunea (mare, mic), forma (dreptunghi, spirala), persoana (eu,tu), modalitatea de actiune (rapid, incet) etc. Rolul lor este de a accentua, amplifica, explica, intari cuvantul.

1.4. Emblemele sunt constructii, conventii sociale care au valoare de semn si un echivalent lingvistic cert. Pot substitui in totalitate cuvantul.Miscarile capului pentru "da", "nu", clipitul complice din ochi, semnul victoriei, gestul ce indica nebunia, cel pentru liniste sunt embleme frecvent utilizate in gestica n noastra. Sunt prezente in actul de comunicare doar ca rezultat al invatarii sociale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.