Comunicare organizationala - SNSPA

Trimis la data: 2010-01-26
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 91
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Laur Turcu
Dimensiune: 234kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In lumea moderna, in lumea de azi, problemele de organizare s-au globalizat, s-au universalizat. Traim intr-o lume organizata, organizatiile avand rolul de a structura si de a face cu putinta activitatile sociale fundamentale, cele productiv-economice, politico-sociale, cultural-educationale si - nu in ultimul rand - activitatile de comunicare sociala.
In acest context, insusirea de catre studenti a conceptelor de baza ale managementului organizatiilor este de reala oportunitate.

Cursuri similare:

Temele cursului au in vedere, cu deosebire, definirea "sistemului" si a "organizatiei", analiza evolutiei teoriei si managementului organizatiei, prezentarea organizatiilor cu un nivel inalt de ierarhizare, a modului de functionare a organizatiilor si "sarcinile" conducatorului (ale "liderului" si "managerului"), cat si procesele prin care sunt definite "adaptarea", "sanatatea" si "cultura" organizatiilor, relatiile dintre organizatii si mediul exterior acestora.

Inainte de toate insa, utilitatea studierii managementului organizatiilor rezulta din chiar specificul de profunzime al comunicarii si relatiilor publice. In esenta, comunicarea sociala este comunicare organizationala. Strategiile si fluxurile de comunicare din interiorul organizatiilor si dintre acestea si mediul extern sunt vitale pentru existenta si forta de performanta a oricarei organizatii. Intr-o lume aflata in schimbare rapida si profunda, adaptarea organizatiilor la turbulenta schimbarii se realizeaza, inainte de orice, prin comunicare.

In ultimele decenii, ca urmare a demonstratiei facuta de Thomas S. Kuhn in cunoscuta sa lucrare "Structura revolutiei stiintifice", se considera ca o revolutie stiintifica are loc prin aparitia unor scheme conceptuale noi, prin introducerea unor noi "paradigme" ale cunoasterii stiintifice. In aceasta perspectiva, se poate afirma ca teoria generala a sistemelor (prescurtat T.G.S.) marcheaza o ruptura epistemologica in raport cu vechea paradigma, proprie "producerii analitice" si "viziunii atomiste" ale stiintei clasice.

Aceasta din urma considera ca orice totalitate poate fi descompusa in elementele componente (compusi si enzime, celule, senzatii elementare, indivizi in libera competitie etc. sperand ca prin simpla lor reunire - teoretica sau experimentala - s-ar putea reconstrui si face inteligibila totalitatea de la care s-a plecat.
Teoria generala a sistemelor a fost dezvoltata in ultima jumatate de veac, plecandu-se de la lucrarile lui Ludwig von Bertalanffy. Acesta a formulat o prima varianta a T.G.S. ce studiaza sistemele deschise care schimba fara discontinuitate materie si energie cu mediul exterior.

In anii 1950 - 1970, alti cercetatori s-au preocupat sa puna la punct aparatul logic - conceptual matematic al T.G.S. Teoria generala a sistemelor s-a impus atat ca modalitate de depasire a falsei alternative "mecanism-organicism" in domeniul biologiei, cat si ca o expresie concentrata a inovatiilor teoretice generate de studiul actual al stiintelor, cu profunde incidente filosofice.

Intentia teoriei generale a sistemelor este de a dezvalui proprietati, principii si legi care sunt caracteristice sistemelor in general, independent de varietatea lor sau de natura elementelor lor componente. Principala consecinta a T.G.S. o constituie introducerea unei noi viziuni stiintifice (denumita "sistemica"), gratie virtutilor metodologice ale triadei conceptuale "sistem-structura-functie" in cercetarea totalitatilor (ansamblurilor organizate).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.