Comunicare organizationala

Trimis la data: 2013-01-31 Materia: Mass Media Nivel: Facultate Pagini: 31 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: stoe Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Fenomenele comunicationale si/sau informationale reflecta nevoile crescande ale societatii, motiv pentru care expresii ca: "avem nevoie de o comunicare mai buna", "acest grup are probleme de comunicare" devin uzuale. In aceste conditii (creste gradul de complexitate al relatiilor sociale, blocaje de comunicare, blocaje informationale), solutiile care vin din partea simtului comun nu mai sunt capabile sa rezolve problemele actuale. Apare in acest context nevoia acuta a unor mijloace si metode care sa faciliteze comunicarea intre indivizi, grupuri, organizatii si institutii.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Daca in grupul primar individul reuseste sa isi gestioneze optim interactiunile cu ceilalti, in grupurile secundare (organizatii, institutii), el are nevoie de o metoda pentru a fi eficient in relatiile cu ceilalti - metoda inseamna rationalitate. Organizatiile sau institutiile sunt create pentru a indeplini un obiectiv clar sau o serie de obiective, uneori, fara a pune insa accent prea mare pe individ. Caracteristica procesului de comunicare este rationalitatea, mai exact, se are in vedere relatia dintre mijloace si scopuri. Cele mai frecvente intrebari in acest sens sunt:

"Cat de eficient comunici?", "In ce masura finalitatea actului de comunicare se suprapune peste finalitatea vizata?". Spatiile organizationale se confrunta in permanenta cu problema schimbarii, iar in aceasta problema comunicarea joaca un rol esential. Procesele de comunicare pot furniza atat cauzalitatea cat si finalitatea proceselor de schimbare. Managementul schimbarii nu poate face abstractie de managementul proceselor de comunicare.

Din motivele mai sus enumerate, putem spune ca analiza proceselor de comunicare poate furniza solutiile pentru supravietuirea, optimizarea modului in care functioneaza organizatiile formale. Aceasta analiza nu trebuie sa se opreasca la granitele organizatiilor formale, ceea ce inseamna ca analiza trebuie sa se refere si la procesele de comunicare cu publicul larg, cu organizatiile sau institutiile similare/concurente sau cu diverse alte grupuri sociale.

Problemele frecvent intalnite in studiul proceselor de comunicare sunt legate de optimizarea fluxului de comunicare interna/externa, problema lipsei/supraincarcarii informationale, diversificarea sau standardizarea rolurilor comunicationale intr-o organizatie. Problema luarii deciziilor in grupurile de conducere, aici avem nevoie de facilitatori/negociatori. In opinia unor teoreticieni si practicieni, in spatiul comunicarii organizationale, ideea unui bilant comunicational ar reprezenta recunoasterea comunicarii ca variabila strategica in functionarea si dezvoltarea organizatiilor. Aceasta ar presupune de asemenea recunoasterea managementului comunicarii ca domeniu distinct, de o importanta strategica, alaturi de managementul general, managementul resurselor umane etc.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.