Comunicare si negociere in afaceri

Trimis la data: 2010-01-19
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Adrian turu
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procesele de comunicare sunt fundamentale in organizarea si functionarea oricarui grup social. Ele asigura interactiunea rationala a persoanelor, coordonarea lor constienta, cooperarea si influenta reciproca, negocierea, informarea, antrenarea oamenilor in sarcina, indrumarea, instruirea.
Procesul de comunicare se refera la schimbul de informatii intre persoane, la circulatia de impresii si comenzi, de decizii rationale, de judecati si de valoare, cu finalitatea precisa de a obtine de la ceilalti modificari de comportament, atitudini, opinii, informatii.

Cursuri similare:

In relatie cu mediul social, oamenii simt nevoia controlului cognitiv, sa inteleaga de ce si cum se produc anumite manifestari, comportamente. Oamenii se simt in siguranta cand pot anticipa comportamentele celorlalti din ambianta, putandu-si anticipa pe indelete strategiile de raspuns. Mai mult, diferite manifestari si comportamente a celorlalti din jur, sunt judecate si evaluate prin prisma personalitatii celuilalt, datorita grabei pe care o manifestam, de a obtine control cognitiv, se produc foarte mari erori iar erorile sunt transferate asupra mesajului.

STRATEGIA 90X90 ( 90% din informatii, in primele 90 secunde)
4X20 ( in 20 secunde primii 20 pasi, 20 cuvinte, 20 cm distanta de fata interlocutorului )
Distorsiunea care deriva:
a) efectul de hal-ou identificata in persoana celuilalt : o trasatura pozitiva sau negativa si extindem trasatura la nivelul intregii personalitatii. Trasatura pozitiva si negativa care duce la caracterizarea globala a personalitatii duce la evaluarea globala a personalitatii.

b) analogia cu propria persoana: celalalt este si el om, ne este similar in destule privinte dar nu in totalitate. Cei care presupun o similaritate cat mai mare cu partenerii, tind sa nu acorde importanta mesajului verbal.
c) eroarea prin valorizarea sursei de informatii: pe baza unui criteriu oarecare, neesential, acordam valoare persoanei pe care o transferam asupra mesajului.

d) eroarea de situatie: o persoana cunoscuta intr-o ambianta placuta este perceputa, valorizata mai favorabil de cat o persoana cunoscuta intr-o ambianta neplacuta; consecutiv si mesajele lor vor fi apreciate mai credibile sau mai putin ( iata rolul protocolului negocierii )
e) prejudecata si stereotipia:
stereotipia = modul fix, constant de a-i judeca pe ceilalti in pofida diferentelor interindividuale.
judecata are componenta afectiva si actionala mai puternica, de aceea prejudecatile rasiale, etnice, de sex, au o forma puternica de distorsiune.

f) erorile de varsta cu cat diferenta celor ce se apreciaza reciproc este mai mare, cu atat ambii sunt mai subiectivi in apreciere.
g) iradierea prestigiului: o persoana are un prestigiu real intr-un anumit domeniu, exista tendinta oamenilor de a crede ca persoana este valoroasa, competenta si in alt domeniu. Prestigiul real al unei persoane poate sa iradieze si asupra altor persoane cu care detinatorul prestigiului are o relatie nesemnificativa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.