Comunicare si schimbare sociala

Trimis la data: 2009-06-30
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Maria Goia
Dimensiune: 58kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptele fundamentale avute in vedere trateaza problematica subiacenta lor atat din perspectiva articularilor clasice cat si potrivit viziunii de ultima ora.Unul dintre aceste concepte fundamentale este cel de atitudine. Trecerea in revista a definitiilor consacrate este insotita de noile achizitii teoretice, in special cele legate de atitudinile duale. Ultimele cercetari privitoare la atitudini dovedesc ca acest concept, considerat intr-o perioada un concept central al psihologiei sociale, chiar daca nu mai este privit ca atare de toti autorii, suscita inca mult interes in arena stiintelor sociale.

Cursuri similare:

De altfel, multe dintre experimentele realizate in ultimii ani in S.U.A., chiar daca se concentreaza mai mult pe latura cognitiva a atitudinilor si mai putin pe laturile afectiva si comportamentala, nu fac decat sa consolideze prin argumente din zona empirica, ceea ce afirmasera altadata doar pe plan teoretic. Cu toate transformarile prin care trece conceptul de atitudine, el va supravietui in mod sigur atat deconstructivismului dinauntrul tanarului lui predilect - psihologia sociala - cat si competitiei cu conceptele similare din alte ramuri ale stiintelor sociale, cum ar fi sociologia si antropologia.

Perenitatea conceptului va fi probabil asigurata de masura in care eforturile teoreticienilor se vor concentra pe acceptiunile lui largi, accentuandu-se caracterul procesual al formarii si al evolutiei atitudinii, fara sa fie neglijata nici o componenta a sa. Foarte rodnica o sa fie in continuare cercetarea incarcaturii emotionale a relationarii umane, aspect din ce in ce mai studiat in ultima vreme, dar din pacate, multe dintre concluziile trase sunt contradictorii.

O alta abordare fructuoasa a problematicii atitudinilor s-ar putea face prin concentrarea pe laturile non-verbale, una dintre formularile de la care poate pleca o analiza serioasa a gesturilor si a mimicii este analizatorul corporal. Exista temerea insa ca o aprofundare a cunostintelor si o intelegere mai buna a mecanismelor care actioneaza in zona non-verbala ar putea fi folosite in propaganda si in propagare in scopuri nu tocmai oneste.

Pe de alta parte, imprecizia interpretarii gesturilor dar si dificultatea observarii durabilitatii lor datorita probiscitatii limbajului non-verbal fac ca decodarea sa nu fie usor de realizat.Raportarea la valori determina o deplasare a accentului pe ceea ce este esential la atitudini. Aspectul evaluativ al atitudinii, care a fost tot mai mult privit in ultimul timp ca un element de baza al judecarii sociale, poate fi mai bine scos in evidenta daca se urmareste tratarea mai favorabila sau mai putin favorabila a onestitatii (valoare instrumentala) sau a fericirii (valoare finala).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.