Comunicare si tehnici de influenta sociala

Trimis la data: 2010-10-27
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Gheorghe Tanciu
Dimensiune: 85kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Fiecare dintre noi se confrunta cu situatii speciale, mai dificile sau mai placute, fiecare traversam in viata crize personale sau perioade fericite, luam decizii corecte sau dezastruoase... Fara a constientiza prea mult, in viata de zi cu zi, suntem influentati atat de prietenii cei mai buni, de parinti sau de partenerii de viata, cat si de persoanele aparent neinsemnate cu care intram in contact, de grupurile si de organizatiile sociale in care traim.

Cursuri similare:

Cei implicati (indivizi, grupuri sociale, organizatii etc.) sunt influentati, influenteaza la randul lor si suporta efectele actiunilor proprii si ale altor persoane. Fenomenul influentei sociale este extrem de complex si amplu. Se poate manifesta in mod continuu sau intermitent, spontan sau intentionat, direct sau mediat, cu rezultate evident previzibile sau, cel mai adesea, greu de imaginat si delimitat in conduita indivizilor.

Interesul sporit acordat influentei sociale se datoreaza efectelor importante pe care le produce: ideile, opiniile, perceptiile, convingerile, modurile de gandire ale actorilor sociali se modifica sau se stabilizeaza ca urmare a interactiunilor cu diferite alte persoane sau grupuri sociale.

Putem afirma, fara teama de a gresi, ca influenta sociala este tema fundamentala a psihologiei sociale, pentru ca, asa cum am aratat, nu exista interactiuni sociale pure. Pentru o astfel de abordare pledeaza faptul ca efectele influentei sociale se intrepatrund cu cele rezultate din comunicare, relatii interpersonale, formarea atitudinilor, dinamica grupului etc., sau ca procesele si fenomenele influentei sociale pot fi regasite atat la nivel individual si grupal, cat si la nivel macrosocial, unde, in fapt, dau masura actiunii sociale, a inovarii si schimbarii.

Mai mult, procesele de influenta sociala pot aparea simultan sau succesiv, se pot intrepatrunde actionand sinergic pentru determinarea anumitor efecte sau nu; sunt probabile transformari ale unei forme de influenta in alta ceea ce angreneaza consecinte diferite la nivelul indivizilor si grupurilor si se intalnesc in absolut toate segmentele vietii sociale: in sfera publica, in mass-media, in activitatile de conducere, in lumea sportului, in stiinta, arta, cultura etc.

Clasificarea oamenilor. Includerea individului intr-un anumit grup social conduce la producerea unei activitati de accentuare a diferentelor intre membrii unor grupuri diferite prin supraestimarea distantelor sociale care-i separa si ii diferentiaza, concomitent cu accentuarea similaritatii intre membrii aceleiasi categorii, aceste fenomene fiind cu atat mai accentuate cu cat criteriul dupa care se realizeaza categorizarea este mai important pentru evolutia ulterioara a grupurilor.

Atunci cand ne referim la categorii de indivizi apare suprapunerea semantica cu termenul "stereotip". Dar esenta gandirii stereotipice se poate rezuma la realizarea dihotomiei noi/ceilalti, dar in sensul "noi suntem buni, ei sunt rai", "nu sunt doar diferiti de noi, ci inferiori".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.