Comunicarea - definitii si etimologia cuvantului

Trimis la data: 2009-04-12
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai Popovici
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Din totdeauna au existat discipline care au intampinat dificultati in circumscrierea si explicarea obiectului de cercetare. Pe masura progreselor stiintifice, se ivesc necesitatea definirii unor noi domenii si discipline si cerinta reconsiderarii periodice a raporturilor reciproce dintre cele existente.In ceea ce priveste teoria comunicarii, denumirea acestei noi discipline pare clara, dar ascunde o capcana, datorita ambiguitatilor si conotatiilor acumulate in timp de termenul "comunicare". Conceptul de comunicare deruteaza prin multitudinea ipostazelor sale si se constituie intr-o sursa de confuzii si controverse.

Cursuri similare:

Non -comunicarea este imposibila.atat timp cat infatisarea, vestimentatia, mimica, privirea, mersul, gesturile si chiar tacerea dezvaluie celorlalti conditia sociala, temperamentul, obiceiurile, dispozitia, atitudinile sau emotiile;ideea care sta la baza paloaltistilor este ca orice comportament are o valoare comunicativa si ca distinctia semnal / indiciu este irelevanta si complica lucrurile in acest domeniu si asa complicat;

daca gesturile interlocutorului nu sunt utile nu e important daca le-a oferit important sau involuntar;sociologia moderna pune accent pe conceptul de rol, conditionat de contextul spatial, temporal, social sau psihologic al comunicarii; din acest pdv raporturile dintre spontaneitate si premeditare trebuie revizuite.Demersul etimologic al cuvantului comunicare:

Dificultatile formularii unei definitii a comunicarii se datoreaza si vechimii termenului, care are conotatii si trasaturi care ii ingreuneaza explicarea continutului. Restituirea semnificatiei initiale printr-un demers etimologic poate contribui la luminarea sensului de baza al cuvantului :a comunica < lat. vb. communico, -arelat. vb. communico, - are este format prin derivare cu prefix din: pref. com + lat. adj. munis, -e = serviabil, indatoritor.

lat. adj. munis, -e a dat nastere unei familii de derivate:lat. adj. immundis = scutit de sarcini, exceptat de la indeplinirea unei datorii sensul de astazi = exceptat de la contactarea unei boli imunitar
lat. adj. communis = care isi imparte sarcinile cu altcineva;
= ce apartine mai multora sau tuturor,acceptie din sintagma "trasaturi comune",sursa a sensului derivat "obisnuit", banal".

S-a emis ipoteza ca in paralel cu adj. lat. munis a circulat forma municus, cuvant neatestat in texte, dar reconstituit. Franz Bopp a observat ideea reconstituirii; el a studiat familia limbilor indo-europene. A identificat in lb. osca - se vorbea in Italia in perioada fondarii Romei - cuv. muniku.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.