Comunicarea de nisa si construirea semnificatiei

Trimis la data: 2010-10-22
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_O
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. 1920-1930- atotputernicia mass-media- radioul si cinematograful- modelul "injectia hipodermica"- model mecanic si fara a fi sofisticat privind relatia mass-media - audiente, audienta atomizata...mesajele mediatice devin medicamente de injectat....curentul empiric1940-1960- efectele limitate ale mass-media- Paul Lazarfeld- inscrierea efectelor intr-un sistem de interactiune interpersonala, dar si de continuturi mediatice- interactiune simbolica....modelul fluxului in doi pasi si modelul fluxului cu pasi multipli...presa si campaniile electorale...modelul utilizarilor si recompenselor, studiile asupra socializarii, receptarii...

Cursuri similare:

Cunoasterea umana presupune trei aspecte esentiale: conceptualizarea, conventiile si consecintele comportamentale. Principiile fundamentale formulate in legatura cu existenta umana se rezuma la
1. exista o realitate in care traim,
2. pe care fiintele umane o concep sub forma unor reprezentari,
3. care confera inteles acelei realitati, printr-un proces prin care indivizii construiesc semnificatii subiective despre realitate,
4. semnificatiile si interpretarile noastre subiective ghideaza conduita fiecaruia din noi,

5. tiparele de comportament necesita o ordine sociala cu functie de control, bazata pe reguli,iar aceasta ordine influenteaza conduita.
constructiei sociale:
1. lingvistica- cunoasterea realitatii prin limba,
2. antropologia- studierea fiintelor umane , al originii lor, al societatilor omenesti si culturilor respective,
3. sociologia- interactionismul simbolic si conceptiile despre realitate,
4. sociopsihologia- studiaza modul in care oamenii construiesc semnificatii si in care acestea le influenteaza comportamentul .

Functii prin care mass-media modeleaza semnificatiile :
functia presei de construire a semnificatiilor -1920-Walter Lippmann "Opinia publica"- ideea principala era ca presa oferea imagini false asupra realitatii, iar concluzia sa consta in faptul ca oamenii actioneaza nu numai pe baza a ceea ce se intampla sau nu in realitate, ci pe baza a ceea ce cred ei ca este situatia reala , obtinuta prin descrierile din presa. Gennette- istorie/discurs; ceea ce nu a anticipat Lippmann a fost daca teoria lui, careia nu i-a dat un nume, poate fi aplicata si noilor tehnologii.

2. teoria cultivarii-George Grebner - generata de studiile referitoare la efectele violentei prin mass-media/televiziune, in special, prin anii 1960-1970. Ideea centrala a grupului de cercetare consta in definirea faptului ca realitatea mediatizata poate influenta convingerile si comportamentul, implicit. De aceea ei o numesc teoria cultivarii convingerilor oamenilor. functia presei de stabilire a ordinii de zi- Donald L. Shaw, Maxwell McCombs-exista o legatura intre modul in care presa prezinta chestiunile intr-o campanie politica si ordinea importantei data acelor chestiuni de catre cei care sunt expusi stirilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.