Comunicarea financiar-bancara pe piata de capital

Trimis la data: 2009-03-13
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.91 / 10
Downloads: 6
Autor: Bogdanel Lupescu
Dimensiune: 28kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Piata de capital este un taram misterios chiar si pentru cei mai multi dintre economisti, nu numai pentru cei care nu au o pregatire corespunzatoare in domeniu. Toata lumea stie insa ca acolo se invart si se produc multi bani. Dar se si pierd pe masura. Atractia legendara manifestata asupra majoritatii celor ce activeaza in domeniul financiar-bancar este insa contrabalansata de riscurile aferente. De fapt si de drept, riscurile nu sunt mai mari decat in alta activitate desfasurata in tumultul economiei de piata. Si daca se ia in calcul si relativitatea privind castigurile, atunci se poate conchide ca, secondata de o comunicare eficienta care sa prezinte in timp real oportunitatile financiare, piata de capital este un domeniu economic ca oricare altul.

Cursuri similare:

In general se stie ca prin intermediul pietei de capital se tranzactioneaza titluri, actiuni si obligatiuni, denumite si titluri mobiliare. Cei care au o cultura economica elementara mai cunosc diferite alte mici amanunte, cum ar fi diferenta dintre actiuni si obligatiuni, sau care sunt drepturile si obligatiile unui actionar etc. Mai departe se aventureaza foarte putini, deoarece considera ca taramul imbietor al miliardelor este si unul foarte periculos, pazit fiind de indicii aceia imposibil de citit, a caror semnificatie este aceeasi cu cea a ideogramelor din alfabetul chinezesc.

Acesti indici ii pot face pe oameni sa piarda toti banii investiti, asa ca bursa ramane foarte apreciata si respectata, dar si temuta.In 1789, dupa ce Congresul american a luat decizia de a prelua datoriile noilor colonii, sub copacul de sicomor de pe Wall Street numarul 68-70, niste comercianti speciali, ce se numeau unii pe altii brokeri sau curtieri, se intalneau sa incheie diferite tranzactii, dar nu de vite sau de alte bunuri uzuale, ci de valori mobiliare.

Brokerii au inceput sa se intalneasca frecvent vara sub copacul de sicomor si iarna la cafeneaua Tontine aflata la un colt al intersectiei Wall Street cu Water Street. Vorbim desigur despre formarea si precursorii New York Stock Exchange (NYSE) cea mai cunoscuta, mai prestigioasa si mai puternica bursa din lume. Adresa NYSE este aceeasi cu cea din 1870. Cu ocazia stabilirii intr-un nou sediu, din acel an, s-a hotarat folosirea unui gong care sa marcheze intr-o zi inceputul si sfarsitul tranzactiilor. De aici si denumirea proprie de ring.

Bursa este insa un ring mai degraba in sens figurat. Este totusi un loc in care se dau lupte in adevaratul sens al cuvantului, unde castigatorii nu sunt in mod necesar cei mai mari si mai puternici, ci cei mai mobili si mai adaptabili, care isi pot invinge adversarul tot printr-un knock-out, o unica lovitura decisiva materializata in cazul bursei printr-u ordin de vanzare sau de cumparare dat atunci cand trebuie, nici mai dvreme, dar nici mai tarziu.

6.2 Informatia - materia prima a comunicarii financiar-bancare pe piata de capital.Intotdeauna oamenii s-au temut de ceea ce nu au cunoscut. Este o adevarata virtute pentru un om sa isi cunoasca limitele, dar este pacat ca acestea sa existe doar datorita precaritatii in materie de comunicare. Sa luam de pilda un ziar de circulatie nationala, dedicat pietei de apital, cum este A© Bursa A>>. Dupa stirile de prima pagina si altele din domeniul economic, mai mult sau mai putin importante, la mijlocul ziarului se gaseste cea mai cautata rubrica, pentru unii, Investitii personale.

La prima vedere impresia generala poate fi aceea ca nu e o pagina dintr-un ziar economic, ci una dint-un manual de analiza matematica superioara. Rubricile par a fi pasnice, avand subtitluri ca : A© Cele mai mari cresteri A>>, A© Pentru speculatori A>>, A© Cel mai bun plasament A>>, A© Metale A>>, A© Valute A>>. in dreptul fiecarui titlu se gasesc insa o serie de grafice ciudate, cu procente si mai multe simboluri de cate trei litere care, se pare, spun multe unora, dar nu tuturor.

La un moment dat, apare un titlu denumit Actiuni A© blue chips A>>, iar neavizatii se gandesc probabil la cartofi prajiti de culoare albastra, in locul semnificatiei pretioase pe care o reprezinta : cele mai tranzactionate titluri pe bursa. La pagina urmatoare deja, s-a asternut noaptea : VN, PER, Inch., Var, Desc., 52 W High, Pr. Med. Desi pagina ziarului "Bursa" este foarte bine realizata si dedica un spatiu special referintelor si explicatiilor acestor termeni, felul in care ia contact cu bursa cineva pentru prima data, este unul descurajant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.