Comunicarea in organizatia scolara

Trimis la data: 2010-07-02
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 86
Nota: 9.28 / 10
Downloads: 50
Autor: Medeea Nicolae
Dimensiune: 126kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunicarea este procesul de transmitere de informatii, idei, opinii, pareri fie de la un individ la altul, fie de la un grup la altul; comunicarea este un atribut al speciei umane; nici un fel de activitate, de la banalele activitati ale rutinei cotidiene pe care le traim fiecare dintre noi zilnic si pana la activitatile complexe desfasurate la nivelul organizatiilor, nu pot fi concepute in afara procesului de comunicare.Orice proces de comunicare are o tripla dimensiune: comunicarea exteriorizata (actiunile verbale si neverbale observabile de catre interlocutori), metacomunicarea (ceea ce se intelege dincolo de cuvinte) si intracomunicarea (comunicarea realizata de fiecare individ in forul sau interior, la nivelul sinelui);

Cursuri similare:

Contactul vizual indica vorbitorului ca persoana cu care discuta este atenta. Cand cineva doreste sa initieze o conversatie, e important sa ne indreptam privirea spre el si sa intrerupem pe timpul conversatiei activitatea in care suntem implicati. Daca vom continua sa vorbim cu el in timp ce facem si altceva, ii transmitem mesajul ca nu este important sau nu ne intereseaza ceea ce vrea sa ne spuna.

Contactul vizual se ajusteaza in functie de starea de confort a interlocutorului. Unele persoane nu sunt incomodate de un contact vizual prelungit, iar pentru alte persoane tocmai mentinerea unui astfel de contact sustinut inspira incredere si calm.2. Folosirea raspunsului minimal si a incurajarii

Raspunsul minimal poate sa apara in conversatie sub forma nonverbala (a da din cap, "aha"), dar si verbala ("inteleg", "stiu ce vrei sa spui").
Uneori, o simpla repetare a ultimelor cuvinte spuse de cineva este suficienta pentru a incuraja comunicarea. Daca elevul povesteste ceva - "Nu vreau sa mai invat la fizica. Este groaznic!" - si se opreste aici, profesorul il poate incuraja sa continue prin simpla repetare a cuvintelor "Este groaznic?", asteptand o detaliere din partea elevului.

Concentrarea atentiei pe ceea ce spune vorbitorul;Este foarte important ca atunci cand ascultam:Sa ne focalizam atentia pe ideile si sentimentele pe care ceallalta persoana incearca sa ni le transmita;
Sa evitam sa ne gandim la propriile probleme - ele ne vor impiedica sa ascultam eficient;Sa nu schimbam subiectul - acest lucru indica faptul ca nu am fost atenti la mesajul care ni s-a transmis sau nu suntem interesati de ceea ce ni se transmite.

4. Evitarea judecarii sau interpretarii a ceea ce spune celalalt
Atunci cand ascultam, avem uneori tendinta de a interpreta ceea ce ni se transmite, sau de a ne pregati replica pe care urmeaza sa o dam. Acest lucru devine o bariera in receptionarea mesajului. Astfel, fiind centrati pe ceea ce vrem noi sa spunem, si nu pe ceea ce spune vorbitorul, s-ar putea sa pierdem unele informatii sau sa le intelegem gresit.

Prin urmare, este foarte important ca atnci cand ascultam, sa ne concentram toata atentia pe ceea ce ne spune vorbitorul.Reflectarea sentimentelor celuilalt.Reflectarea are rolul de a identifica si clarifica emotiile cu care se confrunta o persoana la un moment dat. De exemplu, daca elevul spune: "Nu pot sa fac problema, este prea grea!", profesorul poate raspunde reflexiv astfel: "Pare sa-ti fie greu!". Un raspuns de genul: "Nu vorbi asa! De-abia ai inceput!" il va face pe elev sa se simta neinteles.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.