Comunicarea nonverbala

Trimis la data: 2010-01-30
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Brotea ioana
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunicarea reprezinta insasi esenta vietii. Pentru a putea supravietui oamenii trebuie sa comunice. Ei comunica verbal si in scris. Mai exista insa un mod esential de a comunica - nonverbal. Cu alte cuvinte in comunicare omul foloseste foarte des limbajul trupului.
Sigmund Freud apreciaza ca " Cel care tine buzele lipite vorbeste si cu varful degetelor" iar Allan Pease sustine ca "Fiecare gest este asemenea unui cuvant, iar un cuvant poate avea mai multe intelesuri". Perspicace este cel ce poate citi "propozitiile trupului" .

Cursuri similare:

Viata a demonstrat ca omul poate comunica prin limbajul trupului mai rapid decat folosindu-se de cuvant.
Trupul este acela care emite cuvinte, dar in afara acestora poate emite mesaje pentru a comunica atat cu sine cat si cu semenii. Din aceasta perspectiva, cele mai importante antene de emisie ale omului sunt: postura; gestica; ritmul si viteza miscarilor; distanta; orientarea; privirea; contactul vizual; expresia fetei; culoarea tenului; vocea; ritmul respiratiei; tonusul muscular etc.

Limbajul trupului are valoare comunicativa. Mesajele nu pot fi citite intotdeauna la timp si cu precizie, chiar daca ele exista permanent. Cine se grabeste sa interpreteze semnalele izolate sau ambigue, greseste, tragand concluzii false. Numeroasele semnale emise de trup au mai multe semnificatii distincte (de obicei 2-3 semnificatii) si de aceea se poate trage concluzia ca limbajul trupului este confuz. De pilda, atunci cand unui om ii este teama sau are atitudinea de ingamfare, ori da semne ca a inteles ceea ce i s-a explicat, ori activeaza cutele orizontale de pe frunte.

Cum poti sa deslusesti acest semnal al corpului si sa-ti dai seama ca omului ii este teama, este arogant sau a inteles ceea ce i s-a explicat ?Trebuie sa recunoastem ca este foarte dificil de facut aceasta distinctie si de acea nu trebuie sa ne pripim si pe baza unei observatii sumare sa tragem o concluzie, pe care s-o catalogam ca ar fi pertinenta. Ca urmare, se poate trage concluzia ca descifrarea limbajului trupului se bazeaza pe incercare si pe eroare. Pe baza perceptiei semnalelor izolate este absolut necesar sa se verifice ipotezele emise si sa se ajunga la concluzia ca se verifica unele pe altele si cu adevarat au semnificatia atribuita.

Totodata, chiar daca omul vorbeste, scrie sau face altceva, limbajul trupului sau ramane intr-un fel independent de acesta. De pilda atunci cand discutam cu un interlocutor, fara a-l intrerupe din vorbire putem sa-l dezaprobam prin miscari ale capului, sugestive din acest punct de vedere, sau sa-l aprobam afisand un zambet.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.