Comunicarea orala si comunicarea scrisa

Trimis la data: 2010-01-23
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lazar ioana
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenul comunicare apare in secolul al XIV-lea, provenind din latinescul "communis" adica " a pune in comun" sau " a fi in relatie cu".
In cursul nr. 1 s-au prezentat sase criterii in raport cu care se poate clasifica foarte clar comunicarea. Din aceasta perspectiva reamintim ca, dupa criteriul privind felul relatiilor care se stabilesc intre administratie si cetateni, comunicarea poate fi verbala (orala), scrisa si nonverbala (neverbala).

Cursuri similare:

Atunci cand se comunica verbal se spune ca se foloseste limbajul verbal. In acest fel comunicarea este specifica numai omului pentru ca intre toate vietuitoarele numai el are posibilitatea de a comunica gandurile si sentimentele proprii cu ajutorul cuvintelor, care sunt considerate semne vocale si grafice.

Exprimarea vocala si sonora a cuvintelor poarta denumirea de vorbire.
Fiecare cuvant contine una sau mai multe unitati sonore grupate intre doua pauze. Unitatile sonore cele mai mici dintr-o limba poarta denumirea de foneme. Specialistii precizeaza ca un fenomen poate fi reprezentat grafic prin una sau mai multe litere. Cele mai multe limbi ale mapamondului au intre 28 si 35 de foneme intr-un alfabet. Acestea pot fi transpuse atat sonor cat si grafic. Din punct de vedere grafic, alfabetul permite scrierea cuvintelor ca grupuri de litere, delimitate prin spatii albe, numite blancuri.

Limbajul verbal are un caracter simbolic. Esenta limbajului verbal consta in corespondenta conventionala intre cuvantul-semn si obiectul semnificat de acesta. De pilda, cuvantul-semn "leu" trebuie pus in corespondenta cu obiectul semnificat de el, adica animal care rage.
Un individ care aude cuvantul leu si nu-i cunoaste semnificatia, nu poate intelege ca este vorba de regele animalelor care rage inspaimantator. Din aceasta perspectiva se poate aprecia ca un cuvant ca atare nu-si poate transmite semnificatia in mintea individului care-l asculta intrucat semnificatia sa nu este continuta in el insusi.

Semnificatia poate sa se afle sau nu in mintea individului. Daca semnificatia se afla in mintea individului, atunci cuvantul poate evoca sau activa semnificatia.
In ultima instanta cuvantul este un cod si nu doar o simpla semnalizare sonora, cum sunt ragetul leului, latratul cainelui Dingo etc, intalnite in lumea animala.
Un cuvant care nu poate fi decodificat la nivel neuronal nu poate fi inteles. Daca un cuvant nu este codificat in mintea celui care-l foloseste, atunci el ramane un semn inutil inscris intr-un dictionar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.