Comunicarea scrisa in afaceri

Trimis la data: 2010-10-19
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana_B
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Un indicator care caracterizeaza comunicare scrisa este lizibilitetea. Pentru masurarea lui se recomanda metoda Flesch, care consta in calculul lungimii medii a propozitiei si al numarului mediu de silabe pentru fiecare 100 de cuvinte. Pentru textele normale care trebuie citite si intelese de circa 83% dintre oameni, media lungimii propozitiei trebuie sa fie de 15 - 17 cuvinte, cu 147 silabe la 100 de cuvinte.Principalele functii ale documentelor sunt:
- de consemnare letrica si cifrica, cantitativa si valorica;
- functie juridica, conferita de caracterul de acte justificative;
- functia de calculatie, atunci cand se calculeaza veniturile si cheltuielile;

Cursuri similare:

4.3.1 Dupa natura operatiilor la care se refera, documentele pot fi:
a. Documente privind activitatea financiara-contabila: documentele privind salariile, rezultatele financiare etc.
b. Documente privind alte activitati: documente privind activitatea de cercetare, proiectare, investitii, programarea si urmarirea productiei etc.

4.3.2 Dupa caracterul si functia pe care o indeplinesc, documentele se impart in:
a. Documente de dispozitie, prin care se transmite ordinul de a executa o operatie economica, precum : dispozitia de plata, dispozitia de livrare, ordinul de plata, comanda.
b. Documente justificative , care cuprind date cu privire la executarea operatiilor economice: factura, chitanta, bonul de consum, etc.
c. Documente mixte, care reunesc trasaturi ale documentelor de dispozitie cu ale celor justificative, cuprinzand date privind dispozitia de executare a operatiei, dar si dovada infaptuirii ei: cererea de dispozitie de plata, statul de plata al salariului.

4.3.3 Dupa locul intocmirii si circulatiei, documentele pot fi:
a. Documente interne, intocmite in cadrul intreprinderii si circula fie numai in interiorul acesteia ( bonul de consum, statele de plata a salariilor ), fie catre exterior (dispozitiile de plata, facturile).
b. Documente externe, intocmite de alte persoane fizice si juridice cu care se afla in raporturi contractuale (factura furnizorului, extrasul de cont).

4.3.4 Dupa modul de intocmire si continut, documentele pot fi:
a. Documente primare, acestea cuprind operatiile economico-financiare in momentul si la locul producerii lor: bonul de consum, factura, chitanta.
b. Documente centralizatoare, se intocmesc pe baza documentelor primare cu scopul de a grupa operatiile de acelasi fel, dintr-o anumita perioada.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.