Comunismul - sistemul economic sovietic

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_I
Dimensiune: 137kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
RevoluNia bolsevica din 1917 a fost unul din evenimentele cruciale ale
secolului XX. Conform aprecierilor revoluNionarilor momentului si susNinatorilor revoluNiei de atunci si pana astazi, ceea ce s-a intamplat in Rusia nu este nici mai mult, nici mai puNin decat preluarea puterii de catre popor si crearea unui stat si a unei societaNi noi, conduse de clasa muncitoare.
Aceasta interpretare susNine ca Lenin, aplicand teoriile revoluNionare ale luiKarl Marx, a condus Partidul Bolsevic la victorie in beneficiul maselor. In urmatorii trei ani, bolsevicii au fost nevoiNi sa-si apere revoluNia impotriva forNelor reacNionare - numite in general a��albe' - si sa lupte impotriva incercarilor de invazie a Rusiei de
catre puterile capitaliste occidentale. Bolsevicii au reusit si, la data morNii lui Lenin in 1924, Partidul Comunist bolsevic trasase bazele dezvoltarii URSS ca primul stat cu adevarat socialist al lumii.

Rusia Sovietica a devenit astfel liderul si modelul tuturor
celorlalte naNiuni si popoare care aspirau la schimbari revoluNionare.
Considerarea revoluNiei sovietice drept eveniment unic al istoriei este un punct de vedere esenNial al analizei marxiste a intamplarilor dintre anii 1917-1924. Marxistii, afirmand ca istoria universala se explica prin lupta de clasa, susNin ca anul 1917 a marcat inceputul ridicarii proletariatului (clasa muncitoare exploatata) din ntreaga lume impotriva burgheziei (clasa capitalista exploatatoare) si ca astfel
inevitabilul triumf al muncitorimii incepuse.

Observatorii nemarxisti resping ideea determinismului inevitabil in istorie si vad revoluNia bolsevica dintr-o alta perspectiva. Criticii bolsevismului pun accent pe proporNiile reduse ale RevoluNiei din Octombrie. Desi accepta ca urmarile acesteia au importante semnificaNii, resping in acelasi timp interpretarea ei ca o miscare de masa, descriind-o drept o lovitura bolsevica oportunista care a reusit nu datorita sprijinului maselor, ci datorita slabiciunii guvernului provizoriu, impotriva caruia fusese indreptata.

Departe de a fi preluarea puterii de catre mase, RevoluNia din Octombrie a fost o deposedare a maselor de putere, fapt dovedit de dizolvarea violenta in ianuarie 1918 a Adunarii Constituante, singurul corp naNional ales democratic in istoria Rusiei.
Represiunea care a caracterizat consolidarea puterii bolsevice a ramas trasatura cea mai evidenta a guvernarii sovietice ulterioare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.