Concedierea pe motie

Trimis la data: 2009-05-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Roberta_O
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Art 65: concedierea pe motie care nu tin de persoana salariata
Art 65 dispune ca are loc o incetare a conctractului atunci cand se desfiincteaza locul de munca ocupat de salaraiat pt un motiv care nu tine de persoana sa.
In alin 2 se precizeaza ca desafasuratorul locului de munca trebuie sa aiba o clauza reala si serioasa- cerinta care in realitate trebuie sa fie intrunita in oricare dintre cazurile de concediere a salariatilor inclusive cele reglementate de art 61.

Cursuri similare:

Daca aceste sunt indeplinite angajatorul trebuie sa stabileasca locurile de munca pe care le va desfiinta si pe aceasta baza desfiintarea sa treaca la concediere efectiva a celui/celor care le ocupa.Este justificata concedierea daca angajatorul are datorii la banca si s-a redus si cifra de afaceri; daca se introduce tehnologie noua; 2 posturi similare grupate intr-unul singur, daca s-a pierdut unicul beneficiar, client al patronului, daca unitatea se muta in alta localitate;

nu este insa justificata concedierea daca se desfiinteaza in prealabil posturi vacante sau la un interval scurt se reinfiinteaza postul si se incadreaza alta persoana; in cazul in care desfiintarea postului si sarcinilor sunt puse altei persoane si nu poate face fata rezulta in realitate postul nu putea fi desfiintat; se desfiinteaza 2 posturi, se infiinteaza un singur post si se incadreaza altcineva; in cazul detasarii daca nu sunt desfiintate ambele posturi. Angajatorul si-a propus in mod ocult anumite probleme financiare sau o subunitate a unei banci care nu are imputernicire de a incheia contract de munca are un mod real dificil dar dara ca societatea comerciala mama sa intampine aceleasi dificultati.

Este o concediere neculpabila care presupune daca exista un loc de munca liber sa i se ofere salariatului si presupune si un termen de preaviz.Concedierea colectivaSpre deosebire de cea individuala ar fi, cu privire la care nu exista o reglemenatare europeana, in cazul concedierii colective exista directiva 59 din 1998 privind armonizarea legislatiei statale membre cu privire la concedierea colectiva.
Reglementarea nationala este in concordanta cu aceasta directiva care nu se aplica functionarului public ci numai salariatului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.