Concentrarea proprietatii funciare, dimensiunea si marimea exploatatiilor agricole

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_D
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Terenul agricol si alte resurse de productie din agricultura sunt repartizate pe exploatatii de diferite tipuri si forme. Ele se diferentiaza si prin marimea resurselor detinute, cu referire speciala la suprafata si/sau la numarul de animale. Rezultatele de productie depind, desigur, si de volumul resurselor, ca si de modul in care sunt puse in valoare, desi gradul redus de concentrare a lor, in cazul exploatatiilor familiale, ingreuneaza procesul de exploatare.
In aprecierea exploatatiilor vor interveni, deci, pe de o parte, elemente de ordin cantitativ (exprimate in marimi fizice), iar pe de alta parte, cele privind rezultatele obtinute (redate in unitati monetare, valorice). Ierarhizarea exploatatiilor agricole se poate face dupa suprafata sau dupa numarul de animale, reflectand gradul de concentrare, prin metode specifice tipului de economie existent, a proprietatii funciare, respectiv, a efectivelor.

In acest domeniu, cele mai multe pareri converg spre realizarea procesului de ierarhizare a exploatatiilor, surprinzand forta lor economica si aportul la dezvoltare generala, numai in functie de rezultatele obtinute (cifra de afaceri, valoarea productiei, profit, etc.).
Modul de abordare, din ambele unghiuri de vedere, conduce la utilizarea a doua concepte: dimensiunea si marimea (dimensiunea economica) exploatatiilor agricole.

Cel de al doilea concept tinde sa devina dominant in conditiile intensificarii agriculturii si ale realizarii integrarii la nivelul unor exploatatii agricole, cu toate ca abordarea conditiilor dimensionale ale acestora, din diverse tari, este intalnita in literatura de specialitate.
Dimensiunea unei exploatatii agricole este reprezentata in principal, de suprafata de teren sau de numarul de animale detinute. Se exprima in marimi fizice (hectare, capete de animale). In sens mai larg, dimensiunea este redata si prin aparatul tehnic de productie si forta de munca utilizata.

Din punct de vedere economic, intereseaza o anume dimensiune, in masura sa ofere conditii pentru punerea in valoare a celorlalte resurse existente si un anumit nivel al venitului. Este un lucru unanim acceptat ca, o dimensiune mai mare, favorizeaza cresterea gradului de folosire a fortei de munca, a capitalului fix si circulant etc., avand, in conditiile practicarii unei agriculturi comerciale, consecinte directe si benefice asupra viabilitatii economice si sociale a exploatatiilor agricole.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.