Concepte fundamnetale ale teoriei dreptului

Trimis la data: 2010-08-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 67
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca Volpe
Dimensiune: 111kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
I.Originea, intelesul si definitia dreptului
Dreptul, ca si statul, este o categorie istorica aparuta pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii omenesti, si anume in oranduirea sclavagista pentru apararea intereselor publice ale formatiunilor statale, precum si cele particulare ale cetatenilor intemeiate pe proprietatea privata asupra bunurilor.Cuvantul "drept" are mai multe intelesuri
a) Prin "drept" intelegem totalitatea normelor juridice adoptate de organele statului in scopul reglementarii relatiilor dintre oameni in cadrul societatii. Acesta este dreptul obiectiv.

Cursuri similare:

Totalitatea normelor de drept in vigoare la un moment dat formeaza dreptul pozitiv, acesta este dreptul obiectiv privit in dinamica sa.
b) In al doilea rind prin "drept" se intelege prerogativa (facultatea, posibilitatea) unei persoane de a avea o anumita conduita, de a indeplinii anumite acte juridice, de a exercita drepturile prevazute si ocrotite de dreptul obiectiv si de a pretinde persoanei obligate sa aiba o comportare corespunzatoare dreptului sau, ce poate fi impusa la nevoie prin forta de constrangere a statului. Acesta este dreptul subiectiv.

c) In a treia acceptiune, cuvantul "drept" desemneaza sintagma "]tiinta dreptului" - stiinta sociala, care studiaza legile existentei si dezvoltarii statului si dreptului, institutiile politico-juridice, si formuleaza principiile generale de conducere ale societatii, studiaza fenomenul juridic in toate formele sale de manifestare.

Sistemul de drept
-reprezinta un ansamblu de norme juridice legate intre ele organic prin:
- obiectul de reglementare ,adica grupul de relatii sociale supuse reglementarii si
- metoda de reglementare.

In cadrul ramurii de drept, normele juridice sunt legate in cadrul institutiilor juridice
Institutia juridica - cuprinde totalitatea normelor ce reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale, ce dau nastere la raporturi juridice.
Exemplu : - normele juridice care reglementeaza proprietatea formeaza - institutia dreptului de proprietate, altele alcatuiesc institutia precriptiei extinctive, a nulitatii, a contractului etc.

DIVIZIUNEA DREPTULUI

Sistemul dreptului intern se imparte in:
- drept public si,
- drept privat
Dreptul public se ocupa :
- de organizarea statului si a autoritatilor publice
- de raporturile dintre stat si cetateni si de actele facute de persoanele investite cu atributii speciale pentru realizarea unor interese generale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.