Concepte si mecanisme de politica agricola si agroalimentara

Trimis la data: 2010-08-22
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tiberiu Tanase
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Politicile agroalimentare reintegrarea agriculturii in fluxurile sistemului agroalimentar s-a produs sub impactul schimbarilor structurale ale cererii alimentare si a cresterii veniturilor populatiei. Aceste schimbari au orientat cererea de alimente catre consumul produselor transformate si a produselor de calitate, si au avut ioc in procesul de creare a sistemului agroalimentar modern.

Cursuri similare:

Agricultura este domeniul care a fost supus de-a lungul timpului numeroaselor interventii, denumite politici agricole, in vederea asigurarii securitatii alimentare a populatiei la nivelul fiecarei tari si a adaptarii acestui sector la exigentele pietei concurentiale interne si externe.

Politicile agroalimentare vizeaza ansamblul sectorului agroalimentar si au ca scop satisfacerea nevoilor nutritionale ale populatiei, prin interventii si orientari spre piata a diferitelor activitati si fluxuri care au loc de-a lungul filierelor agroalimentare sau anumitor componente ale acestora. Obiectivul central al politicilor agroalimentare este rezolvarea intr-o maniera cat mai echilibrata a problemei alimentare. Politicile agroalimentare au ca scop final atingerea stadiului in care intreaga populatie isi poate satisface nevoile nutritionale.

Acest obiectiv este teoretic si nu s-a atins nici in tarile cele mai bogate. in aceste tari exista si populatie saraca, desi in numar mai restrans, pentru care se aplica anumite programe sociale. In tarile in curs de dezvoltare politicile agroalimentare au obiective mai restranse si o finantare saraca.Este greu de sustinut ca se aplica politici agroalimentare complexe si coerente, undeva, in lumea de azi, pe toate verigile sistemului agroalimentar. Abordarea este secventiala si selectiva, si tendinta ramane cea care rezulta ca urmare a anumitor seturi de politici care produc efecte asupra pietei si in masura tot mai mare produc efecte fortele pietei, in conditiile liberalizarii schimburilor agricole.

Politicile agroalimentare sunt strans legate de politicile macroeconomice care determina capacitatea de cumparare a consumatorilor, de potentialul agricol al unei tari, de nivelul atins in asigurarea securitatii alimentare, de gradul de stabilizare a veniturilor etc.Politicile agroalimentare promoveaza formarea unor sisteme agroalimentare integrate la nivel national si in masura crescanda la nivel regional. Particularitatile cererii de consum alimentar, ale productiei agroalimentare din fiecare tara, ale comercializarii produselor, ale surselor de finantare si ale unor factori locali determina abordari specifice ale politicilor agroalimentare si modalitati diferite de integrare regionala.

Politicile agricole si de dezvoltare rurala au numeroase particularitati nationale si zonale, se concep si se aplica diferit la nivelul exploatatiilor agricole, a activitatilor economice si sociale din mediul rural si in raporturile pe care agricultura le are cu agentii economici din amonte si aval. Din punctul de vedere istoric, ca sfera de cuprindere, intensitate si diversitate, ca resurse alocate si ca rol in rezolvarea problemei alimentare, politicile agricole ocupa primul loc in preocuparile statelor lumii.

In ultimele decenii, politicile agricole se abordeaza tot mai mult in interdependenta cu politicile de dezvoltare rurala si de protectie a mediului natural.Politicile alimentare cuprind un set de masuri cu caracter restrictiv sau/si orientativ cu privire la calitatea produselor destinate consumului uman, minimizarea costului social al alimentatiei, eliminarea saraciei si a subconsumului populatiei.

Politicile alimentare sunt indreptate spre asigurarea satisfacerii nevoilor calitative, asigurarea igienei prin respectarea criteriilor de calitate in toate componentele filierelor agroalimentare in vederea satisfacerii necesitatilor biologice complexe ale consumatorilor.
Principalele instrumente de politica alimentara sunt subventiile la consumator pentru asigurarea accesului la hrana a populatiei cu venituri reduse si masurile de protectie a consumatorilor.

Protectia consumatorilor se asigura pe baza elaborarii si respectarii standardelor pentru alimentele existente in comertul national si international, care cuprind criterii obligatorii privind calitatea, valoarea nutritiva, puritatea etc. Exista o tendinta de apropiere a standardelor nationale de international cu produse alimentare, menite sa asigure protectia consumatorilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.