Conceptele si variabilele masurarii

Trimis la data: 2010-05-25
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: CRina Mustiuc
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acest capitol revine asupra chestiunilor din capitol 1 si subliniaza faptul ca e dificil de observat, de masurat sau de comparat direct atunci cand este vorba de termeni ca slabiciune militara sau putere politica. Deoarece puterea nu poate fi direct observata, doi oameni care utilizeaza cuvantul putere pot sa inteleaga lucruri extrem de diferite prin acest termen. Ca urmare, discursul politic este adesea foarte imprecis si chiar inselator. Astfel ca devine extrem de dificila analiza propozitiilor care contin astfel de termeni. Si totusi putere este un exemplu de termen imprecis care subliniaza fatete de o importanta extrema ale vietii politice. De aceea este imperativ sa se gaseasca modalitati de a vorbi despre ea mai clar si de a lega acest termen de elemente concrete. Acest capitol indica in ce mod se pot stabili legaturile dintre termenii cel mai adesea imprecisi pe care ii folosim in discursul politic si datele pe care le observam.

Cursuri similare:

Votam in ziua alegerilor si apoi ne referim la activitatea aceasta ca fiind participare. Citim despre modul in care membrii Parlamentului voteaza anumite legi si mai tarziu ne referim la comportament politic. Auzim ca un senator a votat pentru un cod al muncii ce ofera foarte multe drepturi angajatilor si atunci il consideram de stanga. In fiecare din aceste cazuri am observat un eveniment concret si apoi am facut o generalizare abstracta pornind de la el. Cand mai tarziu aflam ca seful unui sindicat militeaza pentru programe de pregatire la locul de munca pentru muncitori, legam aceasta informatie de informatia anterioara despre senatorul care este de acord cu propunerea de cod al muncii si apoi aplicam termenul de stanga ambilor indivizi.

Nu observam ca ei sunt de stanga, ci faptul ca iau pozitii care se numesc de stanga. Acesti termeni generali sau etichete se numesc concepte si, dupa cum s-a descris in capitolul 1, ele reprezinta tocmai baza limbajului nostru, mai ales a limbajului nostru politic.
Conceptele nu exista de fapt in lumea externa. Nu putem sa observam direct participarea sau comportamentul politic, asa dupa cum nu putem observa nici stangismul. Aceste concepte sunt generalizari pe care le realizam pe baza unor observatii directe si unele dintre ele raman mai aproape de observatia originala decat altele.

Sa ne amintim ca in capitolul 1 am discutat despre termenii abstracti si concreti si am aflat ca termenii concreti sunt mai aproape de realitate deoarece se refera la observatii reale. Termenii abstracti sunt mai departe de observatiile initiale, iar utilizatorul poate chiar sa fi uitat care sunt dovezile empirice pe care se bazeaza conceptul folosit. Conceptele abstracte sunt deci extrem de dificil de interpretat si de utilizat de catre cercetator. Despre termenii prezentati in paragraful anterior, prezenta la vot (participare) este destul de concret, comportament politic este ceva mai abstract, iar de stanga este foarte abstract.

and oamenii vorbesc despre vot, oricine are o idee clara despre ceea ce vor sa zica, chiar daca nu stim exact la care alegeri se refera sau daca se refera la faptul ca cineva voteaza in mod regulat sau ca a votat doar o data. Cand o persoana se refera la comportament politic, puteti sa va imaginati membrii parlamentului facand lucruri de genul intalnirilor pentru a discuta legislatia si a vota legi. Totusi nu sunteti siguri ce vrea sa zica vorbitorul prin acest termen. Si cand cineva utilizeaza termenul de stanga, este destul de dificil sa va imaginati la ce se gandeste persoana si ce vrea sa zica prin acest termen.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.