Conceptia lui Immanuel Kant despre libertate

Trimis la data: 2009-05-26
Materia: Filosofie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 1
Autor: Patascu Mirela
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Gandirea politica a lui I. Kant s-a dezvoltat dupa Revolutia franceza si are ca idee centrala ca politica trebuie "sa se incline" inaintea moralei, intrucat el este esentialmente un filosof al moralei, care considera ca " marea problema este totdeauna morala ".
Morala si politica trebuie sa se afle in legatura, pentru ca o " adevarata politica nu poate face un singur pas, fara a da respectul cuvenit moralei " .

Cursuri similare:

Dar punctul de plecare al eticii lui I. Kant este libertatea , principiul moralei este autonomia vointei, pe care Kant o aduce din planul politic - social in planul interior al moralitatii.
Kant este preocupat de ideea modului in care omul devine pe deplin om si tot el raspunde ca acest lucru se poate realiza doar in plan moral, ca plan al ratiunii practice, al actiunii omului in viata sa concreta. In orice actiune umana buna, omul isi exprima vointa sa si esenta sa umana.

Omul se exprima si se reveleaza pe sine in actiunea practica pe care o intreprinde cu un scop moral , bun .Pentru Kant a actiona moral , adica bine , inseamna a-ti face datoria . Oamenii ca fiinte rationale nu exista numai ca centre de cunoastere de sine si de ceea ce este in afara lor , ci si ca agenti ai unor actiuni practice .In aceasta postura de posesori de ratiune practica , oamenii nu realizeaza doar niste fapte , ei actioneaza , dar in mod autonom , in functie de vointa lor , respectand legea morala . Numai in acest caz omul nu se lasa actionat din afara lui .

Individul liber , in conceptia lui Kant este o fiinta autonoma in esenta sa , creator de valori si scopuri a caror autoritate consta tocmai in faptul ca ele sunt dorite in mod liber.
A-i trata pe oameni ca fiinte neautonome, inseamna a-i confunda cu niste obiecte supuse legilor naturale , ca niste fiinte dependente total de stimulii exteriori, care ar alege doar prin manipularea lor de catre conducatorii lor , sau amenintati cu forta , fie prin promisiuni si recompense . A-i trata astfel pe oameni este echivalent cu a-i considera incapabili sa-si determine in mod rational, singuri, gandurile si faptele .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.