Conceptul de comportament al consumatorului

Trimis la data: 2010-07-05
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Istrate
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comportamentul consumatorului
Acesta reprezinta totalitatea actelor decizionale realizate la nivel individual sau de grup, legate direct de obtinerea si utilizarea de bunuri si servicii in vederea satisfacerii nevoilor actuale si viitoare, incluzand procesele decizionale care preced si determina cumpararea.

Cursuri similare:

Acest comportament al consumatorului apare ca o interactiune referitoare la impresie si perceptie, conduita si intamplari naturale comune prin care fiintele umane isi dirijeaza schimbarile survenite in traseul lor cotidian.Analizarea si aprecierea corecta a subtilitatilor si complexitatii comportamentului consumatorilor reprezinta conditia fundamentala a unei activiatti de marketing eficiente.

Studierea si modelarea comportamentului consumatorilor constituie conditia intelegerii mecanismelor complexe de transformare a nevoilor consumatorilor in cerere de produse si servicii pe piata.
Pentru intreprinderi, cunoasterea comportamentului consumatorilor reprezinta baza managementului marketingului.

Pentru definirea comportamentului consumatorului trebuie avute in vedere urmatoarele procese elementare:
-Perceptia - avuta in vedere ca o activitate mentala de constatare, intelegere, judecata a stimulilor realizabile cu ajutorul sistemului de receptor senzorial.

-Procesul de informare si invatare - un proces care reprezinta ansamblul de elemente prin intermediul carora indivizii sunt influentati si determinati sa cunoasca produsul.
-Atitudinea - reprezinta un proces complex ce cuprinde evaluari, sentimente si tendinte pe care o persoana le manifesta pentru un obiect sau o idee.
-Comportamentul efectiv sau manifestat - reprezinta singurul element care poate fi observat direct si nemijlocit reprezentand concomitent si posibilitatea comensurarii.

Consecintele
Studierea comportamentului consumatorului trebuie plasate in cadrul comportamentului uman general.In eforturile lor de a intelege de ce si cum, un consumator ia decizia de cumparare, oamenii de marketing se folosesc de informatiile oferite de stiinte precum psihologia, psiho-sociologia, sociologia, antropologia, economia si altele.
Colaborarea informatiilor multidisciplinare a determinat conturarea unei viziuni coerente asupra comportamentului consumatorului, dar si o multitudine de concepte si interpretari.

In studierea comportamentelor consumatorilor trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
-Comportamentul consumatorului reprezinta un fenomen cu o evolutie foarte dinamica, ceea ce face sa existe putine reguli absolute ale comportamentului uman.

-Comportamentul consumatorului determina un tip de actiuni ceea ce face necesar sa se cunoasca de catre specialistul de marketing in primul rand ceea ce este necesar, sau ceea ce considera consumatorii ca le este necesar. Este vorba de asa zisa perceptie. Ce simt consumatorii in momentul in care percep informatia, precum si factorii care influenteaza comportamentului individului respectiv, mediul inconjurator.

-Comportamentul consumatorului determina schimbul de idei si impresii intre participantii la procesul de vanzare - cumparare.
-Consumatorii sunt foarte diferiti unul fata de celalalt.
-Consumatorii actioneaza mai degraba emotional decat rational, dar consumatorii pot actiona diferit in momente de timp distincte.

-Comportamentul consumatorului poate fi invatat si poate schimba atitudinile individului.
-In concluzie, comportamentul consumatorului reprezinta un concept prin excelenta multidisciplinar, aparand ca o rezultanta specifica a relatiilor dinamice dintre procesele de perceptie, informatie, atitudine, motivatie si manifestare efectiva care caracterizeaza integrarea individului sau a grupului in spatiul descris de ansamblu produselor si serviciilor existente in societate la un moment dat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.