Conceptul de comunicare

Trimis la data: 2010-11-14
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana Tunaru
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitie: Comunicarea este un proces care din unghiul stiintei comunicarii dispune de patru componente fundamentale: un emitator, un canal, informatie si un receptor. Procesul de comunicare poate fi redat astfel: informatie informatie
emitator canal receptor
Esenta procesului este transferul informatiei de la un participant la celalalt. In mod frecvent, circulatia are loc in dublu sens, e bidirectionala - cazul dialogului, o discutie intre doua persoane care joaca alternativ rolul de emitator (vorbitor) si receptor (ascultator). Alteori, circulatia informatiei poate avea loc tn sens unic.

Cursuri similare:

Intentionalitate: Comunicarea nu se incheie o data cu preluarea informatiei. Informatia poate exercita o influenta efectiva asupra opiniilor, ideilor sau comportamentului celor ce o recepteaza. Procesul poarta numele de proces al comunicarii. La acest nivel, comunicarea se aseamana procesului "stimul-reactie". Acest proces, pentru a apartine comunicarii, trebuie sa fie international.

Pentru ca transferul de informatie sa devina un proces de comunicare, emitentul trebuie sa aiba intentia de a provoca receptorului un efect oarecare.Comunicarea devine un proces prin care un emitator transmite informatie receptorului prin intermediul unui canal, cu scopul de a produce asupra receptorului anumite efecte. informatie informatie
emitator canal receptor efecte

Conceptul de informatie: In stiinta comunicarii, informatia in general e "ceea ce se comunica intr-unul sau altul din limbajele disponibile". Informatia trebuie conisderata o combinatie de semnale si simboluri. Semnalele sunt purtatoare de semnificatii decodabile.Trei aspecte ale conceptului de informatie 1) aspectul sintactic al informatiei - succesiunea impusa semnalelor grafice, auditive ori electrice. Succesiunea o impune emitatorul.

2) aspectul semantic al informatiei - semnificatia acordata semnalelor pe baza conventiilor sociale. Informatia semantica internationala (informatia pe care emitatorul vrea sa o transmita) nu este acelasi lucru cu informatia semantics realizata (informatia pe care receptorul o desprinde dinmesajul receptat).3) aspectul pragmatic - efectul informatiei asupra receptorului. Valoarea informatieieste un concept pragmatic. Cel care determina valoarea informativa a unui mesaj este publicul.

Daca pentru o anumita categorie de public, gradul de incertitudine presupus de un eveniment (probabilitatea ca acest evenimet sa se produca) este foarte pronuntat, valoarea informativa (pragmatica) a mesajului este foarte mare. In al doilea rand, importanta pe care o categorie sau alta de public o acorda evenimentului: cu cat aceasta este mai mare, cu atat mai mare este valoarea informativa (pragmatica) a stirii care se refera la el.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.