Conceptul de control financiar

Trimis la data: 2009-02-18
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 29
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Emeli sanu
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Trecerea Romaniei de la un sistem centralizat al economiei la un sistem democratic presupune parcurgerea unei perioade de profunde transformari care atrage atentia economistilor, oamenilor de actiune cat si a politicienilor care isi pun intrebari cu problematica economica.
Fundamentul unei economii de piata il constituie proprietatea privata al carui mecanism complex presupune o inlantuire a legilor pietei cu actiunea statului.

Cursuri similare:

Economia de piata nu genereaza automat reguli precise, clare, respectate de toti participantii ci apar adesea inechitati, abuzuri care uneori sunt deosebit de grave.
In acelasi timp este clar faptul ca un agent economic modern si intreprinzator, cuplat cu o democratie politica, ofera sansa celor mai accesibile cai de dezvoltare economica si prosperitate generala.
Apare astfel edificator faptul ca, premisa libertatii, a riscului si a sansei este asigurata de factorul care leaga economia de piata moderna cu democratia politica.

Economia de piata este o economie mixta, fiind pe de o parte o economie libera, interesata in a obtine profit sau cel putin de a supravietui, iar pe de alta parte este o economie mai putin libera generata de legi specifice acesteia dintre care un rol determinant il are jocul preturilor, al concurentei, incertitudinii si riscului.
In acest context agentul economic este obligat sa le cunoasca si sa le respecte, el fiind un element component care se misca intr-un asemenea mecanism (schema 1).

Activitatea unui agent economic nu trebuie privita numai sub aspect pur economic.Practica a demonstrat ca strategia unui agent economic presupune realizarea unor obiective principale cum ar fi supravietuirea, profitul, dezvoltarea, dar care uneori trebuie corelate cu problematica sociala rezultata din presiunea sindicatelor, a asociatilor de consumatori care ii obliga sa-si asume si obiective sociale, ecologice care adesea sunt in contradictie cu obiectivul pur economic.

Agentul economic actioneaza astfel - intr-un mediu social specific, constituit din salariati, furnizori, creditori, clienti, institutii financiare, bancare etc., care la randul lor coexista intr-un mediu general social al economiei de piata ce cuprinde influentele guvernamentale, influentele internationale, factori sociali-culturali, factori demografici etc. (Schema 2)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.