Conceptul de control financiar

Trimis la data: 2009-08-21
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Vasilache
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Stabiliti care ar putea fi obiectivele controlului financiar in cazul unui control de fond realizat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala la o fabrica de alcool. Concepte-cheie: control, obiectul controlului financiar, control preventiv, control operativ curent, control ulterior, control financiar fiscal al statului, control financiar al entitatilor economice, surse de informatii pentru control, sistem metodologic de control, procedee si tehnici (modalitati) de control financiar, valorificarea constatarilor controlului financiar (masuri si raspunderi).

Cursuri similare:

In economia de piata agentii economici sunt supusi examenului riguros, exigent, dar drept al pietei, avand la baza raportul cerere-oferta, care opereaza dupa criteriul eficientei, al concordantei activitatilor economice cu nevoile reale ale consumatorilor. In aceste conditii, pentru a produce profit, agentii economici trebuie sa aiba o inalta capacitate de adaptare la cerintele si legitatile pietei, ale concurentei loiale. Pe langa initiativa libera si aportul material, financiar, uman - fizic si de inteligenta - o conditie esentiala a obtinerii profitului o constituie informatia operativa si reala cu privire la elementele de activ si de pasiv, activitatea economica si comerciala desfasurata si rezultatele acesteia - profit sau pierdere.

Cunoasterea conditiilor economice si financiare, in raport cu cerintele si legitatile pietei in care se deruleaza activitatea agentilor economici, previne situatiile de incetare a platilor si de faliment, asigura profitul. Cunoasterea capacitatii de a genera profit, a solventei comerciale ori de faliment in care se pot afla agentii economici, la un moment dat, este asigurata cu ajutorul atat al contabilitatii reale, operative si stiintific organizate, cat si al controlului financiar, organizat si exercitat in mod exigent si competent.

In conditii de legalitate si libera initiativa, cunoasterea, de catre factorii interesati, a acestor obiective, este o cerinta esentiala a managementului pe baza criteriilor de profit. Informatia de calitate, reala si operativa a situatiei economice si financiare si a evolutiei acesteia previne riscurile, deficientele, lipsurile, in general ineficienta si asigura libera initiativa economica, in conditii de concurenta loiala.

Cunoasterea este necesara, in primul rand, managementului agentilor economici si personalului acestora. In al doilea rand, orice agent economic are nevoie de un grad ridicat de incredere-certitudine din partea tertilor agenti economici, parteneri de afaceri. Aceasta cunoastere a situatiei financiare a agentilor economici se realizeaza cu ajutorul documentelor primare si al evidentei tehnic-operative si contabile. Asigurarea corectitudinii, exactitatii si realitatii acestor informatii constituie o problema de mare raspundere a controlului financiar-contabil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.