Conceptul de drept - sinteze

Trimis la data: 2010-01-12
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 46
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor_H
Dimensiune: 81kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1. Etimologia cuvantului "drept". Cuvantul "drept" deriva din latinescul directum: a) adverb indicand directia, in sens direct, fara ocol, de-a dreptul; b) adjectiv, aratand diferite insusiri (linie dreapta, drum drept etc.); c) in sens figurat inseamna: potrivit dreptatii, adevarului, corect, echitabil etc. Prin urmare, luat in sens metaforic, cuvantul drept desemneaza ceea ce este conform cu norma (legea). Pentru substantivul "drept" latinii foloseau jus (drept, dreptate, legi) care isi are originea in sanscritul ju care inseamna a lega.

Cursuri similare:

Norma juridica are caracter general- Lex est communae praeceptum - Papinian D.1.3.1 (legea este o dispozitie generala). Norma juridica prescrie o conduita tipica, un etalon de comportament pe care trebuie sa-l respecte toti subiectii. Norma juridica contine un model abstract pentru un agent posibil al actiunii sociale. Norma juridica nu se randuieste pentru ceea ce se produce intamplator, intr-un caz izolat, ci are in vedere o generaltate de relatii si o medie de comportament.

Neque leges neque senatus consulta ita scribi possunt, ut omnes casus qui quandoque incidetiat comprehendantur, sed suficit la quae plerum accidunt continert - Iulianus, 3, 1. Digeste, Libro LVIII, digestorum, 10 (nici legile, nici senatus-consultele nu pot fi scrise astfel incat sa cuprinda toate cazurile care s-ar ivi vreodata, dar este suficient ca ele sa includa ceea ce se intampla de cele mai multe ori).

- Norma juridica are caracter impersonal - Jura non singulas personas, sed generaliter constituuntur - Ulpianus, Digeste, 3, 1, III ad Sabinum 1,8. (dreptul se randuieste nu pentru fiecare om in parte, ci pentru toti). Norma juridica nu se adreseaza direct unei persoane determinate, concretizate, ci ea vizeaza un numar nedeterminat - Norma juridica este obligatorie - Conformarea la conduita prescrisa de norma juridica nu este facultativa, ci obligatorie, astfel incat daca norma nu este indeplinita de buna voie se poate apela la forta coercitiva (de constrangere) a statului.

- Norma juridica are caracter de repetabilitate si continuitate - Norma juridica se aplica unui numar nedefinit de cazuri, ori de cate ori este necesar, pe durata cat este in vigoare si cat timp se manifesta relatiile sociale de natura acelora avute in vedere de legiuitor in momentul edictarii normei.
- Norma juridica are caracter social - Norma juridica implica un raport intersubiectiv, adresandu-se exclusiv comportamentului uman pe care urmareste sa il directioneze.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.