Conceptul de drept comercial

Trimis la data: 2009-08-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cosmin_D Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din punct de vedere terminologic, denumirea materiei suscita o serie de controverse, in practica optandu-se atat pentru denumirea de Drept Comercial cat si pentru aceea de Dreptul Afacerilor, fara a se considera insa ca aceste discipline sunt sinonime.
In acest sens, se considera ca Dreptul comercial are o arie de aplicare restransa, el privind doar comertul propriu-zis (in sensul de interpunere in circulatia bunurilor si valorilor) si activitatile industriale (in sensul de intreprinderi producatoare si intreprinderi prestatoare de servicii),
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Cursul de fata, fiind destinat studentilor de la Facultatea de Stiinte Economice, este menit sa creeze o imagine de ansamblu asupra principalelor elemente ale mediului comercial, fara sa intre in nuantari ori analize doctrinare, lasandu-le pe acestea in grija juristilor.Astfel, aceste note de curs prezinta cateva elemente relevante ale mediului comercial, raspunzand unor intrebari elementare : ce este considerat, juridic vorbind, comertul si cine participa la acesta si, de asemenea, ce legi se aplica comerciantilor, si obligatiile asumate de acestia.

Izvorul de drept constituie forma juridica in care se exprima o regula de conduita instituita de stat ca norma juridica si, ca atare, nerespectarea ei sanctionata.
In acest sens, initial comertul nu a avut un cadru juridic propriu, raporturile comerciale fiind reglementate de normele dreptului civil. Insa, pe masura ce relatiile comerciale s-au diversificat, s-a impus reglementarea distincta a acestui domeniu.
Izvoarele Dreptului Comercial se pot clasifica dupa cum urmeaza :
a) Dreptul comun general, adica ansamblul normelor juridice cu vocatie generala de aplicare in tot domeniul de cuprindere al dreptului privat.
In cazul de fata, dreptul comun general este format, in principal, din normele cuprinse-in principal- in Codul civil, care nu se substituie normelor speciale ale Dreptului Comercial, avand insa au o aplicare subsidiara, completandu-le.
b) Dreptul comun comercial, care constituie un ansamblu normativ ce cuprinde totalitatea normelor cu vocatie generala de aplicare in domeniul afacerilor.

Elementul central al dreptului comun comercial este Codul Comercial (1887), alaturi de care, au aceasta vocatie in privinta societatilor comerciale Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului etc.
c) Legislatia comerciala speciala, respectiv acele acte normative ce contin reglementari derogatorii de la dreptul comun special si care au prioritate fata de acestea din urma.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.