Conceptul de sistem si rolul lui in structurile economice si sociale

Trimis la data: 2010-07-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Octavian_L
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de sistem a aparut in forma embrionara inca din antichitate.In filozofia antica Aristotel afirma ca intregul este mai mult suma partilor dand astfel prima definitei a notiunii de sistem. Aceasta definitie s-a dezvoltat si a evoluat timp de peste doua sute de mii de ani pentru a ajunge in forma actuala de-abia la inceputul secolului XX. Cel care a pus bazele unei teorii privind sistemele a fost biologul german Van Bertalanffi, care in anii 1928 si 1950 a publicat mai multe lucrari ce au reprezentat inceputul teoriei generale a sistemelor.

Cursuri similare:

Dictionar economic explicativ roman-francez 2005 a activitatilor economice (capitalism, socialism) si a mecanismelor aferente acestora (piata, plan).Astfel analiza economica s-a izolat partial de cuvantul "interdisciplinar" al Teoriei generale a sistemului. In cele din urma, aceasta s-a alaturat acestui cuvant, datorita progreselor realizate in domeniile tehnice limitrofe teoriei economice si mai cu seama ca urmare a schimbarilor majore impuse atat de istorie(prabusirea economiilor bazate pe plan de tip comunist) cat si de necesitatea de luare in considerare a factorilor de mediu in vederea gasirii posibilitatilor de existenta a unor forme concurente de organizare generala a vietii economice.

In imensitatea familiilor de obiecte dinamice complexe numite "sisteme", sistemul economic poate fi inteles mai usor urmarind figura de mai jos.Ca orice sistem, un sistem economic este compus dintr-un ansamblu de procese cum sunt: procesele de productie, cel de consum, de investitii, de finantare, schimburi etc. care pot fi examinate fie individual, fie combinatie(model matematic). Procesele economiceconstau in transformarea unor intrari de origini diverse, prelucrari interne tehnologice si economice si in iesiri eterogene cu destinatii diverse. Acest feed-back constituie nucleul operational al sistemului economic.

Intrarile(inputs) care alimenteaza care constau in: energie (materii prime, materiale, utilaje, rezerve financiare etc.) si informatii(cunostinte, instructiuni, norme, aptitudini specifice etc). O parte a intrarilor provin in mod obligatoriu din mediu(social sau natural). O alta parte este constituita din impulsuri, din comenzi, a caror intensitate este aleasa de un centru de decizie.

Iesirile(outputs) reprezinta o productie cuantificata de natura eterogena (produse, servicii, informatii etc.) care urmeaza sa fie reciclate fie in sistem economic propriu-zis(productie de bunuri pentru investitii), fie in mediul social( consum, reinnoirea aptitudinilor), fie in mediul natural(poluare). Volumul productiei de iesiri face obiectul masurarii rezultatelor procesului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.