Conceptul si Clasificarea Tranzactiilor Bursiere

Trimis la data: 2010-08-12
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana_D
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
La modul general, tranzactia este definita ca o conventie intre doua sau mai multe parti, prin care se transmit anumite drepturi, se face un schimb comercial.
Prin tranzactii bursiere intelegem contractele de vanzare-cumparare de titluri si alte active financiare, care se incheie pe piata secundara de capital cu mijlocirea agentilor de bursa , respectiv a societatilor de intermediere financiara autorizate. Aceste tranzactii se vor efectua in conformitate cu legislatia privind valorile mobiliare din tara respectiva, si cu regulamentele institutiilor implicate (Bursa de Valori, institutiile pietei OTC etc.).

Cursuri similare:

Tranzactiile on margin (in marja sau in cont de siguranta) sunt acelea in care investitorul poate obtine din partea societatii de brokeraj sau a bancii de investitii cu care lucreaza imprumuturi in vederea incheierii si executarii operatiilor de bursa. Pentru obtinerea acestei creditari investitorul trebuie sa isi deschida un cont special numit cont de siguranta sau cont marginal. Aici se va tine evidenta titlurilor comercializate pe credit, a preturilor acestora, precum si a creditelor primite si a platii garantiilor pentru acestea.

este garantii se refera la faptul ca pentru tranzactiile in contul de siguranta investitorul este obligat sa depuna un avans de siguranta (numit si pondere de siguranta) si aceasta pentru ca societatea de brokeraj sau banca de investitii nu finanteaza integral imprumuturile. Astfel, suma necesara este formata din avansul depus de investitor plus imprumutul obtinut. Acest avans de siguranta poate fi depus in bani sau in titluri de valoare acceptate de societatea de brokeraj.

Pentru ca aceasta din urma nu-si asuma riscul investitiei, titlurile de valoare vor fi evaluate la o valoare de colateral calculata in functie de riscul acestora. Pina cand imprumutul va fi restituit aceste titluri colateral sunt pastrate in custodie intr-un cont al societatii de brokeraj (serviciu cunoscut sub denumirea "street name"). Desigur, investitorul ramane titularul acestor valori mobiliare si se bucura de toate drepturile ce decurg (dividende, dobanzi), dar nu le poate vinde decat dupa ce a restituit imprumutul.

Se stie ca pe pietele bursiere investitorul poate obtine profit din tranzactii daca preturile urca sau chiar daca ele scad, datorita diverselor tehnici si tipuri de tranzactii. Acest lucru este valabil si-n cazul tranzactiilor "on margin". In practica americana exista doua tipuri de conturi de siguranta in functie de pozitia pe care o ia investitorul fata de evolutia pietei in cadrul tranzactiilor pe care le efectueaza: cont de siguranta de tip M (long margin account) si cont de siguranta de tip V ( short margin account).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.