Concurenta imperfecta - modelul oligopolului in decizia de oferta a firmei

Trimis la data: 2010-03-31
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Dumbravescu
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In capitolele anterioare am studiat comportamentul firmelor in doua situatii extreme, descrise prin conditiile pietei cu concurenta perfecta si ale monopolului. In viata reala insa, exista in general un anumit numar de firme concurente pe piata, dar nu se poate spune ca, in totalitate efectul actiunii lor asupra pretului este neglijabil. Ne vom referi in continuare la cazul existentei pe piata a unui numar redus de firme ce ofera acelasi produs, situatie descrisa in teoria economica ca fiind concurenta imperfecta de tip oligopol.

Cursuri similare:

Pentru simplitate, ne vom rezuma la analiza cazului existentei a doua firme ce opreaza pe piata unui produs (duopol). Studiul acestuia va permite relevarea caracteristicilor specifice ale firmelor angajate intr-o strategie interactiva, fara a fi nevoie sa lucram cu modele ce presupun existenta a mai mult de doua firme. Modelarea comportamentului firmelor in conditii de duopol face obiectul jocurilor de decizie ce sunt amplu tratate in cadrul teoriei microeconomice privitoare la interactiunea deciziilor firmelor.

In teoria jocurilor sunt descrise modele de decizie secventiala, de decizie simultana sau jocuri de decizie cooperative. Modelul de decizie secventiala se aplica in conditiile existentei pe piata a unei firme dominante (lider natural), ce va decide prima cu privire la oferta cantitativa sau de pret, celelate firme reactionand la decizia firmei principale, ajustandu-si propriile oferte pentru a putea rezista pe piata.

Modelul de decizie simultana descrie situatia in care o firma isi formuleaza decizia de oferta nestiind care este alegerea celeilalte firme (presupunand-o doar). Jocul de decizie cooperativ descrie comportamentul firmelor ca fuzioneaza formand carteluri si cautand sa fixeze preturile si cantitatile oferite astfel incat sa maximizeze suma profiturilor lor. Modelul teoretic construit de Stackelberg poate fi descris astfel:Presupunem ca doua firme 1 si 2 trebuie sa decida asupra cantitatii ce o vor oferi pe piata. Firma 1 este decident (firma principala), ea stabilind prima cat sa ofere pe piata: y1. Firma 2 este firma secundara si raspunde stabilind oferta y2.

Fiecare firma cunoaste faptul ca pretul de echilibru depinde de totalul productiei firmelor 1 si 2, functia inversa a cererii pietei fiind de forma:p(y1 + y2).In procesul deciziei privind oferta sa cantitativa (pentru maximizarea profitului), firma 1 trebuie sa prevada si cum va reactiona cealalta firma (secundara), adica trebuie sa ia in considerare problema maximzarii profitului firmei secundare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.