Concurenta monopolistica

Trimis la data: 2010-05-21
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Elena Grigore
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Vreti sa cumparati o carte pe care sa o cititi in vacanta. La librarie gasiti romane politiste, romantice, SF etc. Cand alegeti o carte pe ce tip de piata va aflati?
Pe de o parte, piata romanelor pare destul de concurentiala: descoperiti milioane de autori si nenumarate edituri care incearca sa va atraga atentia. Consumatorul se confrunta cu milioane de produse diferite. Oricine poate scrie si publica un roman, cauza din care aceasta activitate nu este prea rentabila.

Cursuri similare:

Diferentierea orizontala consta in specificatiile diferite ale unor produse a caror calitate si pret sunt identice (de exemplu: o vacanta la Baisoara sau la Gilau). Consumatorul va alege intre diferitele specificatii in functie de gusturi si localizarea bunurilor. Analiza acestei diferentieri a fost realizata initial de Harold Hotelling in 1929, care a fost interesat de localizarea optima a doua firme in spatiu. El a introdus idea unei diferente intre bunuri datorita localizarii lor si a existentei costurilor de transport.

Pentru un consumator, doua bunuri omogene apar totusi diferentiate daca sunt propuse in locuri diferite.Sa presupunem o plaja de lungime unitara, pe care vacantierii sunt raspanditi uniform. Doi vanzatori de inghetata doresc sa se instaleze in cate un punct fix pe plaja. Tinand cont de faptul ca vacantierii suporta un cost de transport proportional cu distanta, problema consta in a defini care va fi amplasamentul optim al celor doi vanzatori si ce pret trebuie sa ceara. Rezolvarea acestei probleme consta in a remarca ca pretul nu poate fi ales independent de localizare.

Daca cei doi ofertanti se plaseaza la cele doua extremitati ale plajei, concurenta va fi mai slaba decat daca aleg aceeasi localizare. In primul caz, ei pot spori pretul, acceptand sa piarda o parte de piata, dar marindu-si marja pentru fiecare inghetata vanduta. In al doilea caz, nu pot afisa un pret diferit de concurent fara a pierde instantaneu intreaga lor clientela.

Pentru a simplifica analiza, sa presupunem ca pretul practicat de cei doi va fi identic. Sa localizam cei doi vanzatori masurand distanta dintre marginea stanga a plajei si amplasamentul lor. Din punct de vedere al vacantierilor, localizarea optimala este AOe si A. Cu aceasta localizare, distanta totala parcursa de cumparatorii de inghetata este cea mai redusa posibila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.