Conditii de potabilitate a apei

Trimis la data: 2010-10-02
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 1
Autor: Roxana_B
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru a fi potabila trebuie sa indeplineasca mai multe conditii:
1. Conditii organoleptice - se refera la gust si la miros.
Gustul - este rezultatul procesului in apa a elementelor minerale si a gazelor dizolvate (O2) care afera prospetimea apei. Excesul de dioxid de carbon in apa ii confera un gust intepator, fierul - gust metalic, calciu - gust salciu, magneziu - gust amar, clorurile - gut sarat.
Mirosul - apei potabile este inodor, iar materialele organice, care se descompun produc mirosuri neplacute ca si prezenta in apa a unor substante chimice (calciu, produse petroliere).

Cursuri similare:

2. Conditii fizice - aceste conditii fizice sunt determinate cu ajutorul aparatelor si cuprinde pH-ul, conductivitatea electrica, temperatura, culoare si turbiditate.
pH-ul - este determinat de de concentratia ionilor de hidrogen din apa. Valoarea normala a pH-ului este de 6.5 - 7.4. Scaderea sau cresterea concentratiei ionilor de hidrogen din apa exercita efecte nocive asupra mucoasei gastrice.
Conductibilitatea electrica - exprima cantitatea de saruri dizolvate in apa.

Temperatura apei - trebuie sa fie cuprinsa intre 6 - 150 C. In ceea ce priveste temperatura apei, apele subterane au o temperatura a apei cu atat mai constantacu cat se afla la o adancime mai mare. O temperatura mai mare de 170 C determina un gust neplacut din cauza gazelor pierdute, iar otemperatura mai mica de 70 C are efecte nocive asupra organismului (laringite, faringite).
Culoarea - este data de substantele organice dizolvate in apa.
Turbiditatea - ete produsa de materia insolubila care este prezenta in apa sub forma de particule in suspensie.

3. Conditii chimice - se refera la substantele chimice care se gasesc sub forma de compusi naturali ai apei sau care provin din poluare. Au efecte negative asupra organismului.
4. Conditiile bacteriene - apa potabila nu trebuie sa contina bacterii patogene insa indentificarea lor nu este intotdeauna posibila fie din cauza concentratiei reduse, fie din cauza unor echipamente sau metode de determinareadecvate.

5. Conditii biologice - organismele din apa atat cele animale cat si cele vegetale se grupeaza in asociatii care se numesc bio - cianoze. Compunerea acestor asociatii depinde de conditiile fizice, chimice si biologice ale apei in care traiesc. Astfel exista microorganisme care traiesc in apa bine oxigenata, altele traiesc in apa lipsite de hidrogen, iar alte microorganisme sunt adaptate la diferiti poluanti din apa (fero - bacteriile sau bacterii sulfo - oxidante). Prezenta lor in mediu releva mediul in care se dezvolta. Analiza lor este rapida si nu necesita tehnici deosebite.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.