Conditiile de calitate ale curentului din camera de experimente

Trimis la data: 2009-12-29
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Ioana_S
Dimensiune: 135kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Majoritatea curgerilor din practica sunt turbulente. Caracteristice acestor miscarii sunt urmatoarele:

iaś liniile de curent nu sunt paralele (sau cvasiparalele) cu directia curentului, ci dezordonate si avand directii diferite;
iaś vectorul viteza intr-un punct al domeniului de curgere nu este constant in timp, ca modul sau directie; marimea vitezei oscileaza in jurul unor valori medii (vezi figura 1).

Cursuri similare:

Structural, miscarea turbulenta este determinata de suprapunerea unor miscari de agitatie ale particulelor de fluid (la nivelul grupurilor de molecule) peste o miscare medie. Astfel, componentele vitezei , , se pot exprima sub forma urmatoare:unde: , ,
valorile medii ale vitezei pe cele trei directii ale sistemului de referinta la care se raporteaza miscarea fluidului, definite conform relatiilor (2) pe un interval de timp ;

fluctuatiile vitezei fata de valorile medii corespunzatoare celor trei directiiConform proprietatilor referitoare la calculul marimilor fluctuatiilor, puse in evidenta de O. Reynolds, prin definitie, valoarea medie a unei fluctuatii este nula, , nu si media patratica a acesteia, .

Intensitatea fluctuatiilor de viteza ale curentului de aer din camera de experiente a unui tunel aerodinamic reprezinta un parametru important pentru evaluarea calitativa a rezultatelor obtinute in acesta, determinand gradul in care masuratorilor efectuate in diverse tunele aerodinamice pot fi comparate intre ele. Astfel, pentru un curent uniform de viteza se defineste gradul de turbulenta conform relatiei:

In tunele aerodinamice obisnuite gradul de turbulenta poate avea valori destul de mari, . Pentru cele speciale, de mica turbulenta, utilizate cu precadere in aviatie, valoarea acestuia coboara cu un ordin de marime, .Marimea gradului de turbulenta depinde de dar si de modul in care se defineste viteza de referinta .
Determinarea valorii medii patratice a fluctuatiilor necesita sonde speciale de masurare a vitezei (anemometre).

3As PROCEDEE DE DETERMINARE A TURBULENTEI
Un procedeu relativ simplu de apreciere al gradului de turbulenta se poate face cu ajutorul numarului Reynolds critic al sferei, , la care are loc trecerea de la stratul limita laminar la cel turbulent stabil (vezi figura 2).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.