Conditiile generale ale condensarii vaporilor de apa

Trimis la data: 2009-03-04
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugenia_P
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aerul la un moment oarecare nu poate sa contina decat o cantitate limitata de vapori,si aceasta cantitate care il satureaza depinde de temperatura. Daca temperatura aerului scade pana la punctul de roua,se realizeaza saturatia, desi cant de vapori a ramas neschimbata. In cazul cand racirea continua,aerul devine suprasaturat. Excedentul de vapori se va condensa. Aerul care nu contine impuritati poate atinge si depasi starea de saturatie fara ca fenomenul de condensare sa se produca.

Cursuri similare:

Atmosfera contine o anumite cantitate de apa. Aerul atmosferic nu este niciodata uscat.Apa este singurul constituent al atmosferei care se gaseste sub toate cele 3strai de agregare: gazoasa, lichida si solida. Din intreaga cantitate de apa existenta in atm, aprox 95%se afla in stare de vapori,si 5% sub forma de picaturi de apa si cristale de gheata.Continutul de apa al atm este determ. De 2procese naturale fundamentale-evaporarea si condensarea- prin care atm pimeste apa de pe suprafata Pamantului sub forma de vapori si o retransmite sub forma de precipitatii.

Sursa principala a vaporilor de apa din atm o constituie apa oceanelor si marilor.Evaporarea e un proces in care are loc o deplasare continua a unor molecule de pe suprafata lichidului in aer.Aceasta desprindere se produce cand moleculele poseda o energie cinetica mai mare decat energia lor cinetica medie.Procesul are loc cu consum de caldura. Evaporarea este caracterizata prin masa de lichid evaporata. Aceasta marime se numeste viteza de evaporare(W) sau intensitatea evaporarii si se exprima prin cantitatea de apa evaporata in unitatea de timp de pe unitatea de suprafata.

Intensitatea evaporarii depinde de multi factori:temp suprafetei de evaporare, deficitul e saturatie, viteza vantului,presiunea atmosferica, propr fizice chimice ale solului,nivelul apei freatice,relieful. Astfel daca temp suprafetei care evapora si deficitul de saturatie cresc, viteza de evaporare creste. Cu cat vantul este mai puternic,cu atat se intesifica evaporarea. Viteza de evaporare este invers proportionala cu presiunea atmosferica.
Intensitatea evaporarii este redusa de insusi procesul de evaporare,deoarece acest proces de evaporare are loc cu consum de caldura,deci suprafata care evapora se raceste,iar scaderea temperaturii acesteia micsoreaza intensitatea evaporarii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.