Conducerea bancilor comerciale

Trimis la data: 2010-03-23
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 74
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucretia Dumitru
Dimensiune: 177kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dupa cum se stie conducerea reprezinta o functie specifica activitatilor sociale, avand un caracter deosebit de complex. In ce priveste institutiile bancare preocupar primordiala in domeniul conducerii o constituie gasirea acelui sistem de conducere care sa asigure un cadru rational si eficient desfsurarii activitatii bancare, imbinarea caracterului unitar al conducerii, pe ansamblul institutiei, cu initiativa fiecarei unitati bancare operative. Caracteristica principala a conducerii activitatii in institutia bancara o constituie faptul ca se bazeaza in principal pe principiul muncii si conducerii colective, principiul institutionalizat la toate verigile organizatorice ale bancii, in scopul democratizarii procesului de conducere si accentuarii caracterului sau stiintific.

Cursuri similare:

Deciziile strategice se refera la probleme bancare noi si de complexitate marita, fiind adoptate de organele superioare, de conducere colectiva ale institutiei bancare. Ele vizeaza trendul sistemului, conduita de actiune a personalului bancar pe un interval mai indelungat de timp, scopul fiind acela de a prefigura relatia ,,posibilitati si resurse ale institutiei bancare - satisfacerea cerintelor globale ale evolutiei bancii.

Deciziile tactice sunt luate de organele de conducere ale bancii aflate la niveluri de executie. Ele vizeaza probleme ce se refera la situatii concrete, avand un grad scazut de complexitate si fiind legate direct de activitatea curenta a colectivului de munca al unitatii bancare. Ele se fundamenteaza pe informatii cunoscute, culese pe durata desfasurarii nemijlocite a operatiunilor bancare.

Intre cele doua tipuri de decizii bancare exista o legatura indisolubila, in sensul ca un ansamblu de decizii tactice poate fi o consecinta a unei decizii strategice, asa dupa cum informatiile pe care se fundamenteaza deciziile tactice pot deveni, intr-o forma derivata, elemente de fundamentare si pentru deciziile strategice.Ambele tipuri de decizii bancare, strategice si tactice, in functie de probabilitatea obtinerii efectelor scontate pot fi elaborate in conditii de certitudine, de incertitudine si de risc.

Cu toate acestea interesul pentru decizia colectiva este din ce in ce mai mare, tocmai datorita avantajelor pe care aceasta din urma le prezinta si in mod deosebit pentru faptul ca de regula este mai bine fundamentata, exprima unitatea de conceptie, de vointa si actiune a unui intreg colectiv sau a majoritatii acestuia.

Calitatea deciziilor bancare este determinate intr-un mod esential de rationalitatea lor, care, la randul ei, depinde de cantitatea si calitatea informafiei folosite in acest scop, de precizia cu care sunt interpretate elementele informationale, de gradul de modernitate a metodelor, procedeelor si tehnicilor de calcul folosite in culegerea si prelucrarea datelor si in mod deosebit de nivelul de pregatire profesionala, de personalitatea conducatorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.