Conexiunea condensatoarelor

Trimis la data: 2010-07-31
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Rodica Grecu
Dimensiune: 83kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Rezolvarea retelelor condensatoare
O retea de condensatoare este formata din mai multe condensatoare si surse conectate intre ele intr-un anumit mod.
A rezolva o retea de condensatoare inseamna sa se determine sarcinile electrice de pe armaturi si tensiunile la bornele condensatoarelor cand se cunosc valorile condensatoarelor si tensiunile electromotoare ale surselor.Pentru rezolvarea retelei de condensatoare se va proceda astfel:se vor stabili arbitrar semnele sarcinilor electrice de pe armaturile condensatoarelor,se vor face notatiile pe circuit pentru sarcinile electrice de pe armaturi si tensiunile la bornele condensatoarelor.

Cursuri similare:

Experienta arata ca in anumite conditii corpurile conductoare se pot afla in stare electrocinetica. Daca se realizeaza o diferenta de potential intre doua puncte sau regiuni ale unui corp conductor se constata ca poate apare o deplasare ordonata a purtatorilor de sarcina prin conductor.e numeste curent electric deplasarea ordonata de sarcina electrica. Starea electrocinetica poate fi pusa in evidenta prin anumite efecte:- efectul magnetic - in vecinatatea conductoarelor parcurse de curenti electrici asupra unui ac magnetic se manifesta forte si cupluri care nu existau in lipsa starii electrocinetice. Aceste forte si cupluri actioneaza atat asupra corpurilor aflate in miscare si incarcate cu sarcina electrica cat si asupra unor corpuri aflate in stare de magnetizare;

efectul mecanic - acesta trebuie corelat cu efectul magnetic deoarece este vorba de forte ce se exercita asupra conductoarelor parcurse de curenti electrici aflate in camp magnetic sau intre conductoarele parcurse de curenti electrici;- efectul caloric - conductoarele parcurse de curenti se incalzesc;- efectul chimic - la trecerea curentilor electrici prin solutii de acizi, baze sau saruri in interiorul acestora apar reactii chimice;- efectul luminos - apare in anumite conditii ca o consecinta a efectului caloric (ex. filamentul unei lampi cu incandescenta) sau alteori apare independent ca in cazul descarcarilor electrice in gaze rarefiate;

Un exemplu de aparitie a starii electrocinetice este urmatorul: se considera un disc metalic de raza r0 (fig. 1.2) ce se poate roti in jurul axei sale Daca discul se roteste cu o anumita viteza unghiulara i se constata ca apare o tensiune electrica U intre axul discului si periferie. Aceasta tensiune depinde de viteza unghiulara a discului, tensiunea se anuleaza la anularea vitezei. Calitativ fenomenul se poate explica astfel: cilindrul metalic este constituit din reteaua cristalina caracteristica metalelor in care se afla si electronii liberi in miscarea lor de agitatie termica. Cand discul nu se misca in interiorul sau sarcinile electrice pozitive si negative se compenseaza deci la scara macroscopica nu apare camp electric.

Prin rotirea discului forta centrifuga ce actioneaza asupra tuturor punctelor materiale din disc, va centrifuga fluidul electronilor liberi spre periferia discului. In acest fel periferia discului se incarca cu sarcina electrica negativa, iar zona centrala va ramane incarcata cu sarcina electrica pozitiva.Intre zona centrala si periferie va apare un camp electric ce actioneaza la randul sau prin forta asupra electronilor liberi din disc si tinde sa-i readuca in zona centrala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.