Conflictele de interese

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Rafael_B
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Daca exista ca atare conflicte de interese, sindicatul reprezentant sau reprezentantii alesi ai salariatului sesizeaza in scris angajatorul in legatura cu revendicarile salariatului si in 2 zile angajatorul trebuie sa raspunda.
Daca raspunsul e negativ, sau desi pozitiv nu este acceptat de salariati care il considera nesatisfacator, se declanseaza conflictele de interese si legea obliga pe baza unei proceduri detaliate la solutionarea lui pe cale amiabila sau judecatoreasca. Ca prima faza e obligatoriu concilierea cu participarea unui conciliator desemnat de Ministerul Muncii dar care nu solutioneaza el conflictul ci numai dialogul dintre parti daca partile se inteleg, conflictul inceteaza.

Cursuri similare:

Medierea ca faza neobligatorie implica participarea unui mediator ales de parti cu rol mai mare decat conciliatorul, adica el poate sa propuna solutii. Daca nici medierea nu da rezultat, raman valabile cele 2 cai: arbitrajul sau declansarea grevei.
Arbitrajul ca etapa facultativa, are loc in cadrul unei comisii de arbitraj formata din 3 membrii si se poate organiza fie dupa mediere, fie direct dupa conciliere atunci cand partile nu vor sa faca uz si de mediere. Particularitatea fundamentala a arbitrajului este ca hot. Comisiei de arbitraj pune capat in mod obligatoriu conflictul de interese si tine loc de contractul colectiv de munca.

De aceea continuarea conflictului de interese prin greva este exclusa dupa arbitraj.Concluzie: Greva se poate declansa dupa conciliere(care e obligatoriu) si mediere si niciodata dupa arbitraj.
Greva este reglementata in sistemul nostru, destul de complet si constituie potrivit legii o incetrae colectiva si voluntara a lucrului ca faza finala a conflictului de interese cand partile nu s-au inteles=> nu constituie greva in sensul legi, cele care poarta aceasta denumire in cazul acelor persoane care nu lucreaza:elevi,, studenti, profesii libere.

Angajatorul poate sa ceara suspendarea grevei in cazul in care apreciaza ca greva se desfasoara cu periclitarea vietii sau sanatatii oamenilor(incepand cu salariatii)Cererea de suspendare se adreseaza curtii de apel si hotararea de suspendare poate sa fie pe max 30 de zile si are caracter definitiv si irevocabil. Nu poate fi atacata cu recurs. Daca in pofida hotararii curtii de apel de ssupendare , greva continua, ea devine ilegala. Daca in timp ce a fost suspendata nu s-a reusit solutionarea conflictului de interese dupa trecerea celor 30 de zile greva poate fi continuata angajatorul poate sa ceara si incetarea grevei daca este dupa el, ilegala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.