Conflictele interumane in context educational

Trimis la data: 2010-09-17
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorela Turcu
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Societatile postotalitare ca Romania au de depasit un dezavantaj si de recuperat un decalaj insemnat in domeniul studierii conflictelor.
In societatea perfecta care se voia comunismul existenta conflictelor a fost trecuta sub tacere; conflictul era un fel de tabu, din motive evidente, politico-ideologice. Dezavantajul nostru se rezuma in esenta la avansul realizat de stiinta in tarile cu mai veche democratie, 'in saisezeci de ani de studiere a conflictelor' (Neculau si Stoica Constantin, 1998).

Cursuri similare:

In lume exista numeroase institute de cercetare si organizatii/comisii/ programe care ofera servicii in sfera rezolvarii conflictelor.
In multe tari, ca de pilda Australia, s-au introdus cursuri cu aceasta tema in toate ciclurile de invatamant, incepand cu ciclul primar. Este vorba de instruire si educare atat a elevilor cat si a profesorilor.
Experienta de patruzeci de ani a lui Marshall Rosenberg in comunicarea
nonviolenta din scoli, ca instrument de prevenire si rezolvare pasnica a conflictelor este descrisa sugestiv si in lucrarea aparuta recent in limba romana Adevarata educatie pentru o viata implinita (2005).

Intr-o lume a interdependentelor universalitatea conflictelor include si sfera educatiei, scolare sau in alte medii. Nu se poate imagina o societate sau o scoala care functioneaza perfect, fara conflicte. Conflictele sunt o componenta naturala, inseparabila vietii umane.
Cunoasterea, prevenirea si solutionarea pozitiva, pasnica a conflictelor, valorificarea potentialului constructiv al unui conflict devin tot mai mult obiective ale unei tematici insemnate a pregatirii initiale si continue a cadrelor didactice - managementul conflictelor.

7.2 Ce inseamna conflictul (C)?Etimologia - latinescul conflictus - 'a tine impreuna cu forta'.definitie clasica C reprezinta o opozitie deschisa, o lupta intre indivizi, grupuri, clase sociale, partide, comunitati, state cu interese economice, politice, religioase, etnice, rasiale etc divergente sau incompatibile, cu efecte distructive asupra interactiunii sociale (Zamfir, E, 2004). Viziunea clasica asupra evolutiei si rezolvarii conflictului este considerata acum simplista - reusita/castigul unei singure parti, de regula cea mai mare, mai tare, mai puternica, mai bogata etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.