Conflictul si negocierea

Trimis la data: 2010-07-11
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 28
Nota: 9.65 / 10
Downloads: 0
Autor: Miai Oancea
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Abilitatea de a comunica presupune si abilitatea de a rezolva conflictele de comunicare. Conflictul nu presupune in mod obligatoriu aspecte negative( tensiune, cearta), deci comunicarea eficienta nu inseamna camuflarea conflictului. Aceasta trebuie acceptat ca o parte fireasca a procesului de comunicare. Studiile de evaluare a programelor de dezvoltare a abilitatiilor de comunicare si de management al conflictelor au identificat o serie de convingeri eronate despre conflicte in randul participantilor care scad eficienta seminariilor de comunicare daca nu sunt dezvoltate mesaje alternative.

Cursuri similare:

Conflictul apare ca urmare a tendintei uneia dintre parti implicate, persoana sau grup de persoane, de a-si impune punctul de vedere, sau interesele proprii. Acest comportament determina aparitia frustrarilor in grupul de oponenti. In forma sa clasica, conflictul implica atitudini si comportamente antagonice. In ce priveste atitudinile, partile in conflict cultiva antipatia reciproca se considera reciproc nerezolvabile, dezvolta stereotipuri negative despre oponenti.

Comportamentele antagonice includ porecle insultatoare, sabotaje, sau chiar agresiuni fizice. In unele grupuri conflictul este stapanit printr-o atitudine de colaborare care tine conflictul la nivel minim, in altele, conflictul este ascuns sau reprimat si nu este chiar atat de evident. In urma unui sondaj, mai multi manageri au recunoscut ca 20 de procente din timpul afectat problemelor specifice s-a consumat cu activitati legate de diferite conflicte ( identificare, studiu, negociere) iar abilitatea de abordare constructiva a conflictelor este din ce in ce mai importanta.

Astazi trebuie sa se accepte existenta conflictului si sa se realizeze ca incercarea de a elimina conflictele este o greseala.Visul de aur al multor manageri este ca organizatiile pe care le conduc sa functioneze lin , fara asperitati, iar intre angajati sa domneasca pacea si armonia, toate obiectivele organizationale sunt atinse la nivel maxim si toata lumea este multumita. Acest ideal isi are originea intr-o ideologie care ia in considerare un singur tip de rationalitate ce guverneaza functionarea unei societati iar orice opinie contrara este considerata ca irationala, trebuind a fi combatuta prin toate mijloacele.

Fateta manageriala a acestei conceptii este ideea, promovata la inceputul secolului nostru de parintii managementului stiintific, dupa care exista "o singura cale optima"( F.W. Taylor), de rezolvare a oricarei probleme organizationale si de conducere, iar conducatorul organizatiei este cel care o detine. Negociere, compromis, consens sunt concepte care lipsesc din vocabularul multor directori. Dorinta de a satisface cerintele celorlalti este, de multe ori, foarte mica si de aceea cooperarea dintre conducerea scolii si personalul ei are de suferit.

Conflictul la nivel organizational este privit ca ceva rau, daunator, care trebuie evitat sau, in cel mai rau caz, grabnic eliminat, deoarece prin erodarea functiei manageriale de coordonare, influenteaza negativ productivitatea indivizilor si a grupurilor, afectand grav eficienta organizationala si de calitatea educatiei furnizate de scoala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.