Conservarea produselor alimentare cu ajutorul presiunilor inalte

Trimis la data: 2010-10-18
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_P
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Scopul tratamentului la presiune inalta este inactivarea microorganismelor si enzimelor nedorite, in conditiile in care calitatile senzoriale si nutritionale se mentin foarte bine, comparativ cu cele netratate.Alimentele solide sunt ambalate in materiale flexibile, rezistente la umiditate si presiune (de exemplu, in folie sudata) si sunt introduse intr-un container sub presiune. Containerul contine apa, amestec apa-ulei, glicerol, ulei comestibil, lichide practic necompresibile, care servesc drept mediu de transfer al presiunii, de transmitere a presiunii de la dispozitivul de presurizare la produsul aflat in ambalaj. Mediul trebuie sa fie cat mai inert posibil pentru a nu determina coroziunea instalatiei.

Cursuri similare:

In timpul tratamentului la presiune inalta, care dureaza 5-20 min, alimentele sunt expuse unei presiuni intre 100 si 1000 MPa (1000 si 10000 bari). Asociata cu compresia este incalzirea - produsul se incalzeste doar cu 3AsC la 100 MPa sau 25AsC la 800 MPa.
Generarea presiunilor inalte se realizeaza in vase cilindrice cu pereti grosi, confectionate din aliaj de otel.Produse si reglementari
In 1990 a fost lansat pe piata japoneza primul produs obtinut cu presiuni inalte: gem produs de firma Meidi-Ya.

Extinderea gamei de produse la Meidi-Ya s-a concretizat in producerea unor sortimente de iaurt cu fructe, jeleuri de fructe, dressing-uri pentru salate si sosuri de fructe. In anii urmatori Pokka - Japonia a lansat pe piata suc de grapefruit (1991) iar Wakayama - Japonia a lansat suc de portocale (1992), ambele produse obtinute utilizand tehnologia presiunilor inalte.Produsele sunt, in medie, mai scumpe cam de 2,5 ori decat cele obtinute prin metodele conventionale.
In SUA este disponibil pe piata piureul de avocado, conservat prin utilizarea presiunii inalte.

In Europa alimentele care au fost supuse unui tratament cu presiuni peste 150 MPa pot fi privite ca noi conform Regulamentului de Alimente Noi (CE Nr. 258/97). Astfel, alimente noi sunt, printre altele, alimentele care au fost procesate pana acum printr-o metoda neconventionala, care a condus la modificari semnificative ale compozitiei si structurii produsului finit, care, la randul lor, au efecte asupra valorii nutritive, digestibilitatii sau continutului de constituenti nedoriti.

Inainte de introducerea Regulamentului de Alimente Noi, produsele pasteurizate prin presiune inalta au fost, deja, introduse pe piata in diferite tari din Europa (Franta - suc de portocale si de grapefruit, Anglia - lapte, Spania - sunca fiarta). In plus carnea, pestele, laptele si ouale pot fi tratate, de asemenea, prin tehnica presiunii inalte. Prin Hotararea Comisiei Europene din mai 2001, aprobarea a fost recunoscuta pentru a aduce preparate din fructe, pasteurizate la presiune inalta, pe piata UE, ca ingrediente alimentare noi in contextul Regulamentului de Alimente noi. Preparatele din fructe si orice aliment in care acestea sunt utilizate trebuie etichetate "pasteurizate la presiune inalta".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.