Conservarea produselor alimentare cu ajutorul radiatiilor ionizante

Trimis la data: 2010-10-08 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tatiana_A Dimensiune: 247kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Definirea radiatiilor. Categorii de radiatii. Principii de actiune
Radiatiile reprezinta emisia si transmiterea energiei, sub forma de unde, in spatiu sau printr-un mediu material. Radiatiile sunt diferentiate intre ele pe baza frecventei sau a lungimii de unda, cele cu lungime de unda mica fiind cele mai daunatoare pentru microorganisme.
Un interes deosebit pentru microorganisme il prezinta radiatiile ultraviolete si radiatiile ionizante (β, γ, X), care fac parte din categoria radiatiilor electromagnetice.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Radiatiile β sunt fascicule de electroni emise de substante radioactive. Au capacitate de penetrare slaba. Pot fi produse cu ajutorul generatoarelor van de Graaff sau cu acceleratoare lineare.
Radiatiile γ sunt radiatii electromagnetice emise de un nucleu excitat de izotopii artificiali 60Co sau 137Cs (dezintegrare spontana si continua). Concomitent, se elibereaza electroni si 2 fotoni γ.

Sunt radiatiile cele mai ieftine de obtinut deoarece sursele sunt produse secundare ale fisiunii nucleare. Au putere mare de penetrare, 15-30 cm, datorita naturii lor imateriale si ondulatorii si in plus nu produc radioactivitate indusa iar cresterea temperaturii produsului este redusa. Dezavantajul iradierii cu astfel de radiatii consta in faptul ca sursa emite radiatii in toate directiile si nu poate fi "pornita" si "oprita".

Iradierea produselor cu radiatii gama se desfasoara in incaperi speciale, cu pereti de plumb si beton. Sursa este plasata pe o masuta ce se poate deplasa vertical pentru a se ridica sau a se cobora intr-o baie de apa. Produsele ce trebuie iradiate sunt plasate in jurul sursei, mai aproape sau mai departe de aceasta, in functie de doza de radiatii pe care trebuie sa o primeasca. In momentul in care persoanele care manipuleaza produsele parasesc camera de iradiere, masuta pe care se gaseste sursa este ridicata si se produce iradierea produselor.

Iradierea la o anumita temperatura se realizeaza fie plasand produsele in containere termostatate, fie controland temperatura intregii camere de iradiere. Un alt dezavantaj al iradierii cu radiatii γ este timpul scurt de injumatatire al 60Co, care este de 5,27 ani, ceea ce impune schimbarea sursei periodic, pentru a mentine un anumit nivel de potential radioactiv. Acest dezavantaj poate fi depasit prin utilizarea ca sursa de radiatii a 137Cs, care are timpul de injumatatire de aproximativ 30 ani.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.