Conservatorismul

Trimis la data: 2010-10-26
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 6.43 / 10
Downloads: 160
Autor: Gabriel Margariteanu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru a defini conservatorismul, vom incerca sa raspundem la cateva intrebari similare cu cele puse in cazul liberalismului: Este conservatorismul o stare de spirit? Sau un mod de gandire? Ce este ideologia conservatoare? Michael Oakeshott, unul dintre cei mai importanti teoreticieni ai conservatorismului, a formulat ideea unui tip uman specific acestuia: "A fi conservator inseamna a prefera familiarul necunoscutului, a prefera ceea ce s-a incercat neincercatului, faptul misterului, realul posibilului, limitatul nemarginitului, ceea ce este aproape indepartatului, ceea ce este indeajuns supra-abundentei, acceptabilul perfectului, rasetul de azi beatitudini utopice.
Legaturile si fidelitatile familiale vor fi preferate seductiei unor atasamente mai profitabile; a dobandi si a amplifica va fi mai putin important decat a pastra, a cultiva si a te bucura de ceea ce ai; durerea unei pierderi va fi mai acuta decat atractia unei noutati sau promisiuni.

Inseamna a fi pe potriva soartei pe care o ai, a trai la nivelul propriilor mijloace, a te multumi cu acea nevoie de mai multa perfectiune care este pe masura omului si a imprejurarilor in care traieste. " Intr-adevar, sensul comun este dat de ideea conservarii, a "pastrarii intacte a ceva". In Evul Mediu termenul de conservator era folosit ca sinonim pentru cei care pazeau orasele, denumiti si "custodes paces".

In acceptiunea politica, conceptul este intalnit in sec. XIX cand ii desemna pe cei care se opuneau revolutiei si militau pentru dezvoltarea organica a societatii : republicanii in America, torries in Anglia, sau adeptii Restauratiei in Franta. S-a insistat mult pe sensul comun intrucat asa se putea avansa ideea ca oamenii sunt prin "natura lor" conservatori. Cu alte cuvinte, inclinatia noastra naturala este de a prezerva ordinea lucrurilor, de a reactiona impotriva schimbarilor bruste de orice fel.

Doctrina conservatoare are tocmai rolul de a propune o strategie politica care sa corespunda nevoii naturale de dezvoltare organica a societatii. Dupa cum am vazut, in citatul din Oakeshott, omul conservator va prefera legaturile consolidate de o indelungata experienta, in locul unora doar posibile si mai profitabile.

Acest fapt este evident, dar evidenta nu este singurul mod de justificare a optiunilor individuale. Si nationalismul apeleaza la acelasi gen de "evidenta" cand ia apartenenta drept criteriu fundamental pentru definirea identitatii. Atunci, se pune intrebarea in ce masura omul este liber sa opteze pentru propria viata, dincolo de aceste determinari "naturale".

Din punct de vedere teoretic, se poate spune ca nu toti conservatorii impartasesc aceeasi doctrina politica. In fond, nici nu avem de-a face cu o doctrina unica. Andrew Vincent vorbeste de cinci posibile interpretari diferite ale conservatorismului:

1. Ideologie aristocratica - ipostaza in care este o doctrina negativa ce exprima reactia aristocratiei semi-feudale impotriva Revolutiei Franceze. La un nivel mai general este expresia defensivei aristocratiei europene in perioada ei de declin, 1790-1914.

2. Doctrina pragmatic-ideologica - in care este vazut ca o forma de pragmatism politic, fara un continut teoretic elaborat. Orice idee politica, culturala sau economica, indiferent de sursa ei, chiar si liberala, daca functioneaza in practica este utila pentru politica conservatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.