Consideratii generale in dreptul civil

Trimis la data: 2010-05-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 143
Nota: 9.68 / 10
Downloads: 8
Autor: Maria Oprescu
Dimensiune: 177kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul apare odata cu statul, ca produs al aceleasi dezvoltari sociale.
Existenta statului in epoca moderna se afirma in corelarea sa cu existenta dreptului prin toate cele trei functii ale sale.Astfel, dreptul ca notiune cu caracter general, ar putea fi definit ca fiind ansamblul de norme sau reguli de conduita, instituite sau sanctionate de catre stat in cadrul functiei legislative si a caror aplicare sau respectare este asigurata prin exercitarea functiilor sale: administrativa si judecatoreasca.

Cursuri similare:

Pe langa faptul ca reglementeaza majoritatea raporturilor in care intra o persoana in viata de zi cu zi, dreptul civil apare ca un "drept comun" pentru celelalte ramuri de drept privat.Aceasta inseamna ca, in cazul in care o ramura de drept nu contine reglementari juridice pentru anumite situatii ce pot aparea in sfera sa de reglementare, se va face apel la normele corespunzatoare din dreptul civil .

Prin principii intelegem idei calauzitoare sau reguli fundamentale care guverneaza dreptul civil roman. Sunt principii fundamentale cum ar fi: principiul egalitatii, principiul separarii puterilor in stat etc. si principii care guverneaza anumite institutii ale dreptului civil roman.
Principiile fundamentale ale dreptului civil vizeaza intreaga institutie a dreptului civil, fiind idei calauzitoare pentru intreaga legislatie civila;

Din aceasta categorie fac parte: principiul egalitatii in fata legii civile; principiul imbinarii intereselor personale cu interesele generale; principiul garantarii si ocrotirii drepturilor subiective civile.Principiile institutiilor dreptului civil sunt idei de baza care au un caracter mai limitat, cu alte cuvinte, sunt aplicabile fie numai intr-o institutie, fie in doua sau mai multe institutii ale dreptului civil.

Din aceasta categorie fac parte: principiul consensualismului, care priveste forma actului juridic civil; principiul irevocabilitatii si principiul relativitatii (res inter dios acta, dus neque nocere, neque prodese potest), principiul fortei juridice obligatorii (pacta sunt servanda), care privesc efectele actului juridic civil; principiul chemarii la mostenire a rudelor in ordinea claselor de mostenitori legali;

Principiul proximitatii gradului de rudenie intre mostenitorii din aceeasi clasa sunt principii specifice devolutiunii succesorale; principiul ocrotirii bunei credinte, intalnit la mai multe materii ale dreptului civil (drepturi reale, raspundere civila etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.