Consideratii privind teoria si practica serviciilor

Trimis la data: 2009-04-13
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 1
Autor: Gloria Georgescu
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Integrate in structurile si mecanismul procesului social al reproductiei, serviciile deservesc colectivitati de oameni, unitati economice, institutii si persoane fizice. Dezvoltarea si diversificarea serviciilor este consecinta fireasca a doua mari mutatii cu care se confrunta economiile moderne: revolutia tehnologica, ale carei diverse manifestatii sunt explozive si o revolutie de ordin social, care se suprapune peste cea tehnologica si a carei importanta este cu atat mai mare cu cat se produce in acelasi timp, fara ca intre ele sa fie o legatura ca de la cauza la efect.

Cursuri similare:

In mod fundamental, revolutia tehnologica presupune robotizarea industriei - aceasta "masinizare" fiind o conditie imperativa de eficacitate si supravietuire. Aceasta perspectiva genereaza o impotrivire umana, mai ales in legatura cu locurile de munca.

Extinderea automatizarii si robotizarii in sectorul secundar determina reducerea timpului de munca consacrat productiei, fapt ce impune ca un alt tip de activitate sa compenseze insuficienta creatie de locuri de munca (spre exemplu, in S.U.A. aproape 90% din cele 36 milioane de noi locuri de munca ce au fost create in ultimele doua decenii sunt in sfera serviciilor, iar in Franta, in 1980, industria pierdea global 152.000 locuri de munca, in acelasi timp tertiarul generand aproape 100.000).

Revolutia de ordin social este determinata de noua ierarhie a valorilor individuale clasice, pe de o parte, si de conceptia pe care omul o are de acum inainte despre raporturile sale cu mediul, pe de alta parte. In demersul de satisfacere a nevoilor individuale si sociale se constata deplasarea centrului de greutate de la aspectul cantitativ la cel calitativ. In acest context, serviciile devin interfata intre oferta extrem de standardizata a industriei si cererea extrem de diversificata a consumatorilor.

Analiza implicatiilor celor doua mutatii evidentiaza doua aspecte, deosebit de interesante, legate de importanta serviciilor. In primul rand, serviciile raspund atat unei constrangeri - implicatiile revolutiei tehnologice - cat si unei asteptari sociale - transformarile ierarhiei nevoilor individuale. In consecinta, rolul tertiarului va depinde de maniera in care serviciile sunt integrate in perspectiva economica globala.

In al doilea rand, exista in explozia tertiarului ceva paradoxal. In timp ce puterile publice se straduiesc sa determine un model pentru agricultura sau sa stabileasca planuri pentru industrie, serviciile s-au dezvoltat la bunul plac al nevoilor. Acest lucru a facut ca serviciile sa se afirme, mai intai, in domeniul practicii, prin dezvoltarea unor forme proprii de organizare, teoria economica ramanand in urma dezvoltarii efective a serviciilor. Se poate afirma ca serviciile au devenit obiect de studiu "de sine statator" abia la mijlocul secolului nostru, odata cu dezvoltarea "exploziva" a tertiarului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.