Consideratii teoretico-metodologice privind comunicarea organizationala

Trimis la data: 2010-04-16
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.34 / 10
Downloads: 11
Autor: Stan Nicolle
Dimensiune: 219kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sensul cel mai larg1, "comunicare" inseamna "...1. instiintare, stire, veste; (dr.) aducere la cunostiinta partilor dintr-un proces a unor acte de procedura (actiune, intampinare, hotarare) in vederea exercitarii drepturilor si a executarii obligatiilor ce decurg pentru ele din aceste acte, in limita unor termene care curg, obisnuit, de la data comunicarii; 2. prezentarea, intr-un cerc de specialisti, a unei lucrari stiintifice; 3. (sociol.) mod fundamental de interactiune psihosociala a persoanelor, realizata in limbaj articulat sau prin alte coduri, in vederea transmiterii unei informatii, a obtinerii stabilitatii sau a unor modificari de comportament individual sau de grup..."

Cursuri similare:

Desi originea notiunii "comunicare" este latina, primele preocupari in domeniul comunicarii au apartinut grecilor. Pentru acestia, arta cuvantului, maiestria de a-ti construi discursul si de a-l exprima in agora constituia o conditie indispensabila a statutului de cetatean. Astfel, spre exemplu, legile din Grecia Antica stipulau dreptul cetatenilor de a se reprezenta pe ei insisi in fata instantelor de judecata, textul lui Platon "Apararea lui Socrate" fiind un exemplu elocvent in acest sens2.

Elemente concrete specifice teoriei comunicarii au aparut, pentru prima data, in secolul al VI-lea i.Hr., in lucrarea lui Corax din Siracuza, "Arta retoricii". Ulterior, Platon si Aristotel au continuat aceste preocupari, institutionalizand comunicarea ca o disciplina de studiu, alaturi de filosofie si matematica, in Lyceeum si in Academia Greaca3.Romanii au preluat, de la greci, preocuparile in domeniul comunicarii, dezvoltandu-le si elaborand, in jurul anului 100 i.Hr., primul model al sistemului de comunicare.

In perioada Evului Mediu, importanta si dimensiunile comunicarii au crescut substantial, odata cu cristalizarea primelor formatiuni statale, dezvoltarea bisericii si cresterea rolului acesteia in viata oamenilor, precum si ca rezultanta a intensificarii comertului. In acest context, demna de remarcat este institutionalizarea comunicarii, in sensul ca in toate statele existau, pe langa liderul autohton, si persoane special instruite, in responsabilitatea carora reveneau, printre altele, redactarea actelor oficiale, consemnarea faptelor, elaborarea textelor legilor care urmau a fi supuse aprobarii forurilor decizionale etc.

Mai mult, exista chiar un sistem comun de semne si simboluri pentru anumite zone ale lumii. Spre exemplu, in Europa se foloseau, preponderent, ca limbi de circulatie si ca sisteme comune de semne si simboluri, limba slava in zona de est si cea latina in zona de vest.
Un rol foarte important in extinderea comunicarii si a rolului acesteia in societate l-a avut si dezvoltarea drumurilor comerciale, cele care au facilitat, incepand din secolul al XIV-lea, crearea si dezvoltarea postei, ca principal sistem de comunicare.

Epoca moderna a generat boom-ul dezvoltarii comunicarii, sub toate aspectele acesteia. Astfel, progresul tehnico-stiintific a favorizat aparitia telefonului, a trenului, a automobilului, intensificand comunicarea nu atat intre indivizi cat, mai cu seama, intre comunitati dupa cum, de asemenea, a determinat crearea a noi sisteme si modalitati de comunicare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.