Consiliere scolara

Trimis la data: 2010-11-08 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 53 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cojocaru amelia Dimensiune: 53kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In dictionarul cu termeni specifici in orientarea carierei editat de Asociatia nationala de orientare vocationala din S.U.A. din 1982, gasim urmatoarele definitii pentru orientarea profesionala si orientarea carierei:Orientarea profesionala este acea activitate in cadrul careia o persoana este ajutata sa se dezvolte si sa aceepte o imagine completa despre sine, despre rolul sau in societate; testarea conceptiilor acesteia si transformarea lor in conformitate cu realitatea inconjuratoare, astfel incat acea persoana sa obtina satisfactii si sa desfasoare o activitate benefica societatii.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Clienti care se ajuta singuri - persoane care au nevoie doar de un suport minimal de consiliere si care sunt capabili sa se descurce singuri, asumandu-si responsabilitati. Consulta diferite surse de informare : programe de calculator, programe t.v. , materiale tiparite, etc.Clienti care raspund activ - persoane care au nevoie de consiliere, dar care sunt motivati sa lucreze autonom si, prin urmare, se implica cu entuziasm in activitati constructiviste in cadrul procesului de consiliere.

Clienti orientati extern - cei care au nevoie sa fie ghidati, avizati si care simt nevoia sa fie ajutati de consilier. Ei sunt inclinati spre extreme, vad lucrurile doar in alb si negru, de aceea doresc ajutorul unui expert.Clienti marginalizati sunt cei care se afla la periferia societatii din diferite motive : discrimainare sociala sau rasiala, datorita varstei sau unor disfunctii mentale, statutului economic (saracie) sau faptului ca au cazier, etc.Clienti diferiti din punct de vedere cultural - persoane care apartin unei alte culturi in comparatie cu cea de care apartine consilierul, cultura care poate fi sau nu marginalizata.

Intotdeauna se incepe cu ceva pozitiv - "Imi place modul in care asculti...";Sa fii concret, sa spui fraze si propozitii concrete. Ferti-va de expresii ca "Este aproape bine sa...", "Nu este neaparat sa....";Intotdeauna sa te referi la ceva ce se poate schimba, altfel persoana va fi defensiva. Nu folositi expresii ca "As dori sa zambiti mai mult";Incercati sa oferiti alternative, sugestii. In loc de o propozitie negativa dati mai bine sugestii in mod pozitiv;Fiti descriptiv si nu evaluativ. Spune celorlalti cum interpreteza tu situatia si cum te-a afectat;

Dati feed-back-ul in nume propriu. Nu exista doua persoane la fel. Intotdeauna incepeti cu propozitii de genul "Eu cred ....", "Dupa parerea mea ...";Oferiti alternative. Nu-i spuneti direct ceea ce este bine si rau. Lasati-l sa aleaga. Dati sugestii de genul "Cred ca este necesar pentru tine sa-ti pui intrebari legate de propria persoana pe langa cele legate de problema...";Feed-back-ul se asigura si atunci cand vorbesti ceva despre tine, despre valorile, standardele personale. Incercati sa explicati ceea ce spuneti si fiti constienti de propriile valori si standarde.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.