Constitutionalitatea noilor dispozitii privind masurile preventive

Trimis la data: 2010-11-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Adriana Poenaru
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actualele modificari ale Codului de procedura penala sunt in spiritul noilor tendinte ale politici penale internationale pregatind conditiile juridico-penale ale unificarii in perspectiva a legislatiei penale la nivel european. Modificarile de substanta privesc masurile privative de libertate si in mod deosebit masura retinerii , masura arestarii preventive , precum si un nou concept impus de cerintele preventiei generale in conditiile internationalizarii fenomenului infractional, obligarea de a nu parasi tara .

Cursuri similare:

Avand in vedere faptul ca libertatea persoanei este una dintre valorile fundamentale, legiuitorul a instituit noi garantii procesuale care in spiritul Constitutiei trebuie sa asigure ca drepturilor si libertatilor persoanei cercetate nu vor fi incalcate sau ingradite. O prima chestiune ar fi legata de modificarea art. 136 din C. proc. pen. si implicatiile acesteia. Astfel art. 136 din C. proc. pen. modificat, prevede in mod expres in al. 6 ca masura arestarii preventive nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor pentru care legea prevede alternativ pedeapsa amenzii.

Ca urmare, potrivit acestei dispozitii socotim ca chiar daca sunt indeplinite conditiile prevazute de art.143 si art. 148 din C. proc. pen., atunci cand legea prevede pentru o infractiune, pedeapsa inchisorii alternativ cu amenda, masura arestarii preventive nu poate fi dispusa. In aceasta categorie sunt o serie de infractiuni dintre care reamintesc numai cateva: infractiunile de evaziune fiscala prevazute de art. 9 (pedepsite cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda) si art. 10 (pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau amenda), din Legea nr. 87/1994 modificata prin Legea nr. 161/2003, falsul in inscrisuri sub semnatura privata prevazuta de art.

290 din C. pen.; uzul de fals in inscrisuri sub semnatura privata prevazut de art. 291 teza a-2- din C. pen.; falsul in declaratii prevazut de art. 292 din C. pen.; concurenta neloiala prevazuta de art. 301 din C. pen.; contrafacerea obiectului unei inventii prevazuta de art.311 din C. pen.; infractiunile prevazute de art. 268, art. 269, art, 270 si art. 273 din Legea nr. 31/1990 republicata si altele . Faptul ca aceasta dispozitie imperativa a legii nu admite nici o exceptie comporta unele discutii.

Daca in majoritatea situatilor in care se savarsesc aceste infractiuni dispozitiile aliniatului 6 ale art. 136 sunt pe deplin justificate, in practica pot aparea unele situatii cand aplicarea acestora este discutabila. De pilda, ni se pare injust cazul unei persoane recidivista post condamnatorie, prinsa in flagrant cu mai multe inscrisuri sub semnatura privata, false, folosite la cauzarea unui prejudiciu de ordinul miliardelor de lei, prin sustragerea de la plata impozitelor (contracte neautentificate, chitante de mana, facturi si chitante fiscale completate de o persoana care nu este functionar public, etc.),

si despre care exista probe ca a influentat martorii in scopul zadarnicirii aflarii adevarului, invinuita sau inculpata, care potrivit dispozitiilor art. 136 alin. 6 din C. proc. pen. , nu poate fi arestata in pofida existentei conditiilor cerute de art. 148 din C. proc. pen.. Intr-o astfel de ipoteza aplicarea dispozitiilor art. 136 alin. 6 poate genera unele discutii in raport cu art. 16 pct.1, art. 44 pct. 1, si art. 136 pct.2 din Constitutia revizuita. O oarecare necorelare in spiritul principiilor Constitutiei revizuite s-ar mai putea aprecia ca este intre dispozitiile art.136 alin. 6 din C. proc. pen. si alte dispozitii ale codului de procedura penala cum ar fi:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.